2015-09-14

"Nu vänder det"

"Nu vänder det", var parollen när svenska tidningar, kändisar och politiker för en dryg vecka sedan inledde ännu en hashtagskampanj. Den dramatiska utvecklingen sedan gårdagens tyska kovändning ser ironiskt nog allt mer ut att ge dem rätt, men vändningen i fråga lär bli av ett helt annat slag än vad som då avsågs.

Efter gårdagens besked från Berlin har även Tjeckien, Slovakien, Österrike, Nederländerna och Finland låtit meddela att de återinför gränskontroller. Därtill har såväl Polen som Norge gått ut med att de överväger samma åtgärd. EU har å sin sida hunnit med att inte bara godkänna militära insatser mot människosmugglare, utan sägs därtill vara på väg att godkänna åtgärder som uppsamlingsläger, interneringar, gränsförstärkning och deportationer.

På hemmaplan har Anna Kinberg Batra, till synes inspirerad av den tyska kovändningen, under dagen gått från att sjunga "öppenhetens" lov till att föreslå att även Sverige bör överväga stärkt gränskontroll. Detta har till synes avfärdats av Stefan Löfven, men mellan raderna kan man utläsa att han på intet sätt utesluter detta.

I själva verket är Löfvens budskap att skärpta gränskontroller är någonting som (i en tid då allting förändras rekordsnabbt) inte är aktuellt just nu. Ännu mer intressant blir det av att Morgan Johansson betonar att det hela är "en fråga för polisen". Därmed har regeringen delegerat frågan till en myndighet som Miljöpartiet inte har vetorätt över. Intressant nog vidtar polisen också just nu föreberedelser för att kunna återinföra gränskontroller.

Ännu mer intressant blir det av att inte ens Jonas Sjöstedt längre utesluter gränskontroller. Detta kan enligt Sjöstedt förvisso först bli aktuellt "om det bryter ihop på EU-nivå ifall inte Schengenavtalet och Dublinförordningen fungerar överhuvudtaget". Dessa villkor är emellertid i praktiken redan uppfyllda.

Därmed kan precis vad som helst hända. Om en vecka eller två kan den svenska politiken ha förändrats till oigenkännlighet. Tabun kan vara brutna, låsningar som förlamat den svenska politiken i åratal kan vara borta och det som var såväl otänkbart som rasistiskt igår kan (bokstavligt talat) över en natt ha blivit en politisk realitet.

Det finns all anledning att följa nyhetsflödet väldigt noga den närmaste tiden. Vi har med allra största sannolikhet några väldigt dramatiska veckor framför oss.

Läs även:
Motpol, Kjell Magnusson
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SvD1, SvD2, Ab1, Exp1

12 kommentarer:

 1. Ja, det är inte lätt att hänga med i "godhetshysterin"...

  Länge var det Romer som var mittpunkten i godhetspsykosen, men de är inte ens intressant för sossarna längre. Sedan var Ungern ondskan, trots att de enbart försökte följa EU:s regelverk, samtidigt som Tyskland utropades som en konkurrent till den humanitära stormakten - sedan som en blixt från klar himmel är plötsligt Tyskland ondskan igen, när verkligheten kom ifatt även kejsarinnan Merkel.

  Dublinförordningen är bra och "god" lite från dag till dag...

  Att våran regering förolämpar och gör sig omöjliga med i princip alla våra närmaste grannar, de nordiska länderna och baltikum, gör saken knappast enklare.

  Grekerna ska vi inte ens tala om längre...de får klara sig bäst de kan nu förtiden - vi har inte tid att gråta för dem längre, vi har ju andra godhetsprojekt att ta hand om...förresten kanske inte Grekland heller är bland de "goda"?

  Vem vet, när verkligheten stiger på så ändras det fort i godhetshsyterin...

  SvaraRadera
 2. Vore klädsamt om hela #jagdelar-gänget nu gick ut internationellt och skarpt kritiserar Tyskland, Polen, Österrike, Norge, Finland, Nederländerna med flera för denna brist på humanitet och medkänlsa. Med hjälp av Arnstad kan det nog bli en del slagkraftiga kommentarer.

  Gissar att det inte blir så, skulle ju kunna påverka framtida popularitet i dessa länder och därmed intäkter.

  SvaraRadera
 3. Idel reaktioner, inga aktioner.

  Verkligheten föser sjuklövern framför sig.

  SvaraRadera
 4. Samhället måste ju kunna upprätthålla lag och ordning på alla områden, inklusive migrationsområdet. Jag är i grunden positiv till invandring, även flyktinginvandring, men negativ till öppna gränser och att Sverige inte vet vilka som släpps in i landet. Tack och lov om politikerna nu tar sitt förnuft till fånga.

  SvaraRadera
 5. Det är märkligt vilken skillnad det kan bli på ett par veckor. Åtminstone i juli månad hade allt det här varit rasistiskt.

  Ser att mottagning och fördelning av flyktingar fortfarande inte är på "bindande löfte"-nivå. (Dvs ett sådant som politiker tycker skiljer sig från ett vanligt simpelt "löfte".) Vi får se hur länge det dröjer - när gränserna väl är stängda och vi gör insatser mot smuggling kan frågan lätt hamna i högen "ingen brådska".

  SvaraRadera
 6. Känslan "nu vänder det" är väl lika verklighetsbaserad som den känsla samma grupper hade om att F! skulle komma in i riksdagen. Alla de kände tänkte rösta rosa!

  "Det finns all anledning att följa nyhetsflödet väldigt noga den närmaste tiden." Jodå, öppnade med spänning min morgontidning idag för att läsa en ingående analys av hur och varför tyskarna stängt gränsen. Inte ett ord om detta i tidningen! Vaffan, måste man gå till Fria Tider för att läsa om vad som händer i Europa?

  SvaraRadera
 7. Ja, Schengen kommer nog att gå i graven, och väl är det, bl a med tanke på tiggarna. Men EU är mycket större och består rimligen. Fri rörlighet för varor, tjänster och kapital - inom ramen för gemensamt bestämda lagar och avtal - måste bestå. Och den fria rörligheten för människor kan bestå för alla som har uppehållsrätt i ett annat land - det enda som tillkommer är att man måste kunna visa pass/id-handling vid gränspassage.

  Vad gäller "flyktingarna" är det sorgligt och orättvist att så många människors ansträngningar och hopp tillintetgörs. Men felet är ju att man tillåtit människor att stiga i land i Europa utan giltiga resehandlingar så länge. Hade man resolut stoppat trafiken över Medelhavet och Egeiska havet hade detta inte hänt.

  Jag hoppas att de europeiska länderna nu har anständigheten att finanisiera omfattande insatser (av UNHCR) i flyktinglägren och närområdena, väsentligt öka antalet kvotflyktingar man tar emot, och tillsammans med andra driva sammanhängande politik för att stabilisera situationen i Mellersta Östern /Nordafrika. Om så behövs genom kraftfull intervention med europeisk trupp.

  SvaraRadera
 8. Kan ingen rita upp typ tidslinje så man får nått grepp om vad som händer i denna hönsgård??

  SvaraRadera
 9. Det är lite skrämmande att så många politiker har så lite integritet. Ena dagen ska gränserna vara öppna, nästa stängda. Om det helt plötsligt skulle bli politiskt korrekt med dödsstraff för fortkörning eller något annat vansinnigt, skulle de vända kappan efter vinden då med?

  SvaraRadera
 10. @Riga

  Arnstad har inte tid, han sitter fortfarande med förstoringsglaset över satellitbilder och letar nationsgränser.

  "-Fan, var har de stängt gränsen? Jag ser den inte! Det borde ju vara en mur här nån stans! Ser ni nån gräns? Jävla rasister, de gömmer sig alltid!"

  SvaraRadera
 11. Tack som vanligt fnord för att du har koll på vad som händer i Europa OCH skriver en analys av det. Som vanligt får man noll koll genom att följa msm, de klara inte ens av att rapportera nyhetstelegram längre. Hur folk som INTE läser bloggar som din, JW, sjättemannen, Dick e eller uvell får ihop det som händer just nu utifrån vad media och politikerna säger från dag till dag....ja, jag tror att antingen man bara skiter i alltihopa och låtsas att allt är som vanligt eller så blir man sd-anhängare i smyg. Inte för att jag får ihop verkligheten heller, men jag upplever i alla fall att jag Klarat mig från att hamna i godhetspsykos.
  Pellafant

  SvaraRadera
 12. Det är så märkligt att fri rörlighet har blivit lika med noll koll.

  Min möjlighet att jobba i UK eller Spanien utan att be myndigheter om lov är väl inte knuten till att jag kan passera gränsen utan att legitimera mig?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.