2015-09-14

"Nu vänder det"

"Nu vänder det", var parollen när svenska tidningar, kändisar och politiker för en dryg vecka sedan inledde ännu en hashtagskampanj. Den dramatiska utvecklingen sedan gårdagens tyska kovändning ser ironiskt nog allt mer ut att ge dem rätt, men vändningen i fråga lär bli av ett helt annat slag än vad som då avsågs.

Efter gårdagens besked från Berlin har även Tjeckien, Slovakien, Österrike, Nederländerna och Finland låtit meddela att de återinför gränskontroller. Därtill har såväl Polen som Norge gått ut med att de överväger samma åtgärd. EU har å sin sida hunnit med att inte bara godkänna militära insatser mot människosmugglare, utan sägs därtill vara på väg att godkänna åtgärder som uppsamlingsläger, interneringar, gränsförstärkning och deportationer.

På hemmaplan har Anna Kinberg Batra, till synes inspirerad av den tyska kovändningen, under dagen gått från att sjunga "öppenhetens" lov till att föreslå att även Sverige bör överväga stärkt gränskontroll. Detta har till synes avfärdats av Stefan Löfven, men mellan raderna kan man utläsa att han på intet sätt utesluter detta.

I själva verket är Löfvens budskap att skärpta gränskontroller är någonting som (i en tid då allting förändras rekordsnabbt) inte är aktuellt just nu. Ännu mer intressant blir det av att Morgan Johansson betonar att det hela är "en fråga för polisen". Därmed har regeringen delegerat frågan till en myndighet som Miljöpartiet inte har vetorätt över. Intressant nog vidtar polisen också just nu föreberedelser för att kunna återinföra gränskontroller.

Ännu mer intressant blir det av att inte ens Jonas Sjöstedt längre utesluter gränskontroller. Detta kan enligt Sjöstedt förvisso först bli aktuellt "om det bryter ihop på EU-nivå ifall inte Schengenavtalet och Dublinförordningen fungerar överhuvudtaget". Dessa villkor är emellertid i praktiken redan uppfyllda.

Därmed kan precis vad som helst hända. Om en vecka eller två kan den svenska politiken ha förändrats till oigenkännlighet. Tabun kan vara brutna, låsningar som förlamat den svenska politiken i åratal kan vara borta och det som var såväl otänkbart som rasistiskt igår kan (bokstavligt talat) över en natt ha blivit en politisk realitet.

Det finns all anledning att följa nyhetsflödet väldigt noga den närmaste tiden. Vi har med allra största sannolikhet några väldigt dramatiska veckor framför oss.

Läs även:
Motpol, Kjell Magnusson
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SvD1, SvD2, Ab1, Exp1