2015-09-24

Om Uppdrag granskning och likhet inför lagen

Gårdagens Uppdrag Granskning var väldigt intressant TV. Inte för att programmet tillförde särskilt mycket ny information (det gjorde det nämligen inte), utan för hur det väldigt kärnfullt lyckades sammanfatta väldigt mycket av det som just nu faktiskt pågår, men som i normalfallet tenderar att gömmas bakom eufemismer och ängsliga skönmålningar.

Vad programmet mer än något annat förmedlade är att principen om likhet inför lagen är avskaffad i Sverige. De personer som (med en av den svenska radikaliseringsvågens mer krystade omskrivningar) kallas för "EU-migranter" tillåts helt enkelt att bryta mot lagen på ett sätt som de flesta andra grupper aldrig skulle komma undan med.

Att myndigheterna inte ingriper när tiggare ockuperar mark och hus förklaras med att lagutrymmet inte möjliggör detta. Detta är emellertid inte sant, tvärtom finns det paragrafer som polisen faktiskt skulle kunna använda sig av om den bara ville. Att myndigheterna låter det hela fortgå har ingenting med juridik att göra, det beror på feghet och ängslighet.

I fallet med polisen är emellertid både fegheten och ängsligheten högst befogade. Om polisen i allmänhet och Malmöpolisen i synnerhet faktiskt hade valt att göra sitt jobb, istället för att som nu leka curlingföräldrar på steroider, skulle de också riskera massiv kritik. Risken för att DN och Aftonbladet skulle skriva spaltmeter efter spaltmeter om rasism och antiziganism vore högst konkret.

I detta läge skulle de utopistiska miljö- och vänsterpartierna utan att darra på manschetten ansluta sig till drevet direkt, men vad de senaste åren med all önskvärd tydlighet visat är att även övriga partier i detta läge skulle drabbas av uppenbara problem med att hålla huvudet kallt.

Lite ministerstyre och några kreativa omtolkningar av lagen (signerade ryggradslösa men inte sällan karriäristiska jurister) senare, och polisen skulle tvingas att pudla. Huvuden skulle rulla, karriärister skulle lämna sina kollegor i sticket och redan hårt prövade poliser skulle tvingas genomlida ännu en omgång värdegrundsutbildning.

Det är med andra ord inte särskilt konstigt att polisen gör som den gör. Vad som däremot är konstigt är att en liten men högljudd (och i huvudsak utomparlamentarisk) klick har lyckats genomdriva denna ordning. En liten men radikaliserad grupp av franska vänsterintellektuella postmodernisters teorier om maktordningar och strukturellt förtryck har plötsligt kommit att övertrumfa den svenska lagen.

Resultatet har blivit ett samhälle där ingripanden mot hus- och markockupationer anses så kontroversiellt att myndigheterna låter dem fortgå ostört. Resultatet har blivit ett samhälle där nyvänsterclowner av det slag vi såg i gårdagens Uppdrag granskning tillåts diktera ordningen. Resultatet har blivit ett samhälle så skruvat att många liberaler drar sig för att försvara ett liberalt grundfundament som äganderätten.

Ett sådant samhälle är inte ett friskt samhälle. Ett sådant samhälle är ett samhälle som slagit knut på sig själv, ett samhälle som lider av en svår neuros. Att det därtill finns människor i detta samhälle som på fullt allvar förnekar existensen av en åsiktskorridor, visar dessvärre på att sjukdomsinsikten är skrämmande låg.

För övrigt har 7 221 personer under de senaste sju dagarna ansökt om asyl i Sverige. Det motsvarar på årsbasis 376 524 personer.

Läs även:
Motpol (som förtjänar ett extra onmämnande för ordet "tyghink")
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SvD1, SvD2, SVT1, Exp1

13 kommentarer:

 1. Tycker synd om polisen (i första hand). Det är väl bara en tidsfråga innan det är så illa ställt på så många områden att politiker äntligen sansar sig och tidigare 'förslag' implementeras och ska verkställas.

  Då kommer polisen att avkrävas att hålla undan tiggarläger, jaga illegala invandrare som inte vill lämna landet, bryta upp no-go-zonerna. Allt på en gång och över den 'vanliga' brottsligheten som redan har låg upppklarandegrad.

  Jag blir så jä-a less på att se hur politikerna med sina 'visioner' bara pådyvlar mer och mer på de stackare som förväntas verkställa dem. Hade politikerna stämt i bäcken för decennier sedan, och på flera områden, så skulle det inte vara så många åar som behöver stämmas idag.

  SvaraRadera
 2. Snabbt uppförda tältstader på övergiven mark är framtiden för de invandrare som kommer till Sverige idag. Det finns nämligen inga lediga lägenheter.

  EU-medborgarna visar vägen.
  Frågan är bara hur svenska myndigheter ska kunna upprätthålla lag och ordning, sanitära behov och miljömedvetandet i dessa nya statdsdelar

  OBS!
  Det behöver inte gå dåligt men det krävs massor av nytänkande

  SvaraRadera
 3. Detta hade aldrig behövt uppkomma om myndigheterna dag 1 hade tagit tag i detta. Men det är som du skriver, myndigheterna är rädda för att bli kallade allt med ändelsen -ist. Och myndigheterna är personer som riskerar att få löpa gatlopp för att de upprätthåller svensk lag. Detta kommer i slutändan att innebära att landet hamnar i ren anarki och dit vill väl ingen? //tompas11

  SvaraRadera
 4. jag är lite trött på min lilla tvåa så planerar att ockupera en av göteborgs politikers villor. Gärna i Långedrag, det är fint. Ska genast luska ut vilka som bor där och har bäst utsikt. sen ska jag vägra identifiera mig och skrika besittningsrätt. Min morfars mormor var ett (bokstavligt) bortkastat romskt spädbarn så jag borde klara mig. Hahahaa! Villor åt alla!

  SvaraRadera
 5. Väntar bara på den dagen då grönklädda men med ansiktsmasker lägger beslag på privat mark på Gotland,polisen säger vi kan inget göra.utländska medborgare ockuperar privat mark i Malmö ingen skillnad?

  SvaraRadera
 6. Jo, det är i högsta grad konstigt att polisen gör som den gör. Man underlåter att beivra uppenbara lagbrott, och låter därmed allvarliga ordningsstörningar fortleva och sprida sig. Och detta av ren feghet för kritik i media! Vad är det som händer?

  SvaraRadera
 7. Jag tror att Malmöpolisen är landets lataste polis. Istället för att upprätthålla lag och ordning söker de lagstöd för att inte göra något. Jag är inte förvånad over att det skjuts och kastas handgranater i Malmö. Polisen där väntar troligen på förstärkning, så att någon annan gör deras jobb.

  SvaraRadera
 8. Det är skrämmande att lagar inte följs ens av myndigheter. Kan jag också börja strunta i att följa lagarna? Och alla andra medelsvensson i sina respektive radhus?

  SvaraRadera
 9. Alla miljöpartister borde bära tyghink för att visa sin solidaritet.

  SvaraRadera
 10. Vet inte om jag dubbelpostar nu. Ser konstigt ut trots att jag vet att granskningen är påslagen. Sorry i så fall.

  Men snälla det är väl inte konstigt att Malmöpolisen inte gör något alls. Kommer ni ihåg drevet med registret på romerna? Detta är deras svar till er som röstar och till politikerna samt media. Glöm inte att Malmö är styrda av de röda.

  De håller nu på med en kampanj där de villa att folk ska ta ställning till hur de vill ha det. Ska polisen få göra sitt jobb eller ska anarki få tillåtas då polisen kritiseras för minsta lilla och det med en lön som är sämre än en sjuksköterska. De ska inte bara offrar sina kroppar till lite betalt, de ska nu uthärda att bli smädade när de försöker göra vad de ska trots undermåliga medel som står dem till förfogande.

  Ni ska se att när politikerna bara börja visa stake och kommer med tydliga direktiv så kommer polisen i Malmö göra vad de ska efter bästa förmåga trots underbemanning.

  Min personliga teori är att polisen har en agenda med att göra så lite som möjligt för att så snabbt som möjligt tvinga fram beslut på politiks nivå. Smart enligt mig.

  Men dem som kräver att de ska ställa sig i skottlinje för åsiktsopinonen med den skitlön de har kan inte ha alla hästar hemma.

  SvaraRadera
 11. Malmöpolisens ovilja att stöta sig med den politiska makten samt fäbless för att i massmediala sammanhang gå agendasättande journalister till mötes är en gammal tradition. I slutet av 1990 talet hade Malmö stora problem med hemlösa som försörjde sig som koppartjuvar. Många av dessa hemlösa ockuperade olagligt privat tomtmark på Limhamns Industriområde. Bl.a. Skanska's cementsilos var ett tillhåll, de gav tak över huvudet samt där fanns flera kilometer av grov kopparkabel som kunde stjälas. Brandkåren tvingades till många utryckningar när de hemlösas eldar, som brände bort kabelisoleringen, spritt sig till närliggande byggnader. Några gånger lyckades koppartjuvarna slå ut elförsörjningen för stora delar av västra Malmö. Under flera år gjorde Malmöpolisen gjorde inget för att avhysa eller lagföra de ansvariga, trots flertalet anmälningar från fastighetsägarna. Inte förrän en hemlös kvinna omkom i en brand 2003 reagerade Malmöpolisen, i Sydsvenskan morgonen efter den fatala branden kunde man på bild se hur närpolisen överräcker frukost till de olagliga ockupanterna.

  SvaraRadera
 12. @anonym: Gissar på att det var samma då. Polisen förväntades göra skitgöra åt politikerna så att de slapp få skiten i fläkten som inte tog hand om de hemlösa samt de fånigt låga straffen som utdömdes om de åkte fast.

  Hade du velat ha deras jobb under de premisserna som de har?

  SvaraRadera
 13. Beträffande polisen tror jag fullt och fast att våra konstaplar på gatan gärna skulle vilja åstadkomma något, men att de hindras av en ryggradslös ledning.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.