2015-10-03

Det är nu det blir allvar på riktigt

Tidigare under lördagen kallade Morgan Johansson och Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson till direktsänd presskonferens klockan 17.00. Tidpunkten var så okonventionell att detta direkt väckte många debattörers intresse och nyfikenhet. När presskonferensen till slut så hölls framkom egentligen inget nytt. Samtidigt förändrades emellertid allt.

Vad herrarna Johansson och Danielsson valde att bekräfta var nämligen precis det som flera av oss bloggare under den senaste månaden har påtalat gång på gång (men som journalistkåren i det närmaste helt har ignorerat), nämligen att asyltrycket på Sverige den senaste tiden har blivit fullständigt ohållbart, även med den svenska humanitära stormaktens mått mätt.

Anders Danielsson var sitt vanliga aristokratiska jag, men Johansson framstod som väldigt pressad. Han svettades, han stakade sig och vid några tillfällen lät det som att hans röst var på väg att brista. Den bild han förmedlade var den av en minister endast en dålig nyhet från ett större nervsammanbrott.

Trots detta ämnar regeringen inte, förklarade Johansson, göra något åt volymerna™. "Jag tror vi måste vänja oss vid den här tanken", förklarade tvärtom Anders Danielsson där han stod framför ett diagram som visade hur de redan extrema volymerna™ plötsligt ökade lavinartat. Det nuvarande systemet, förklarade generaldirektören, har nu kommit "vägs ände". Därför kommer man nu börja "ianspråkta [...] evakueringsplatser", vilket i klartext betydde att husera asylsökande i bland annat gymnastiksalar.

"Det rör sig om cirka 10 000 sådana platser runtom i Sverige" som "kan" komma att tas i anspråk, förklarade samma Danielsson som strax innan hade påpekat att läget nu var sådant att det behövdes tusen nya platser varje dag. Att detta bara ger en frist på tio dagar förklarade generaldirektören emellertid inte, men han började strax därefter tala om både en "nationell mobilisering" och modulhus.

10 000 personer som bor kvar på Migrationsverkets boenden, trots att de beviljats uppehållstillstånd, skall nu tack vare Folkpartiet dumpas på de redan hårt prövade kommunerna, förklarade därefter Johansson. Ytterligare 6 000 som bor kvar på Migrationsverkets boenden trots att de fått avslag på sina asylansökningar skall nu avvisas, påstod därefter Johansson. (Hur det kan komma sig att ett land som påstår sig vara en rättsstat under en längre tid och för skattebetalarnas pengar tillhandahållit kost och logi åt 6 000 personer som vistas i Sverige illegalt, gick ministern däremot inte in på.)

Jag är "övertygad om att vi kan klara det här som land" förklarade Johansson, bara för att strax därefter förtvivlat konstatera att man nu var tvungen att "trolla med knäna" och därtill var beroende av de för Socialdemokraterna så förhatliga frivilligkrafterna. "Vi är ett välorganiserat land" förklarade Johansson, och tillade därefter (med ett röstläge och ett kroppsspråk som tydligt signalerade att han desperat försökte övertyga sig själv om sanningshalten i detta) att "vi har en ordning, trots allt".

"Slut.", avslutade han därefter märkbart lättad sitt anförande. Johanssons lidande var emellertid ännu inte över, för en SVT-journalist hade nu frågor att ställa. "Varför har ni kallat till den här presskonferensen?", frågade SVT:s reporter migrationsministern.

Johansson gav ett floskulöst standardsvar, men det var svårt att inte tolka den underliga presskonferensen som en signal till riksdagsmajoriteten. "Förstå hinten och fäll regeringen", tycktes Johanssons förtvivlade ögon signalera. "Gå åtminstone med på en blocköverskridande uppgörelse om migrationspolitiken så att vansinnet får ett slut", tycktes den desperate och till Miljöpartiets vansinne utlämnade Johansson vilja förmedla till DÖ-nickarna i den så kallade oppositionen.

Reportern nöjde sig emellertid med Johanssons icke-svar, och fortsatte raskt till nästa fråga. Det var kontroversiellt, lät objektiva SVT:s reporter antyda, att regeringen nu avsåg att avvisa de 6 000 personer som på skattebetalarnas bekostnad och med statens goda minne vistas i både Sverige och i Migrationsverkets lokaler illegalt. Johansson fick därför försvara detta, och då han gjorde detta genom att upprepa sin chefs favoritfloskel om "ordning och reda" signalerade hans röst en förtvivlan så avgrundsdjup att effekten blev direkt komisk.

"Ingen skulle kunna förutsett hur det här skulle utvecklas", avslutade en desperat Johansson intervjun. Regeringens totala oförmåga att hantera situationen kan inte illustreras så mycket tydligare än så. Det är nu det blir allvar på riktigt. Det är nu den köpstarka medelklassen (som från etniskt homogena och välbärgade bostadsområden påstår sig gilla olika, njuta av mångkulturen och önska sig ett "ökat flyktingmottagande") plötsligt kommer att få se sina cirklar rubbade.

Det kommer bli ett bryskt uppvaknande för väldigt många, varför vi nu går in i en väldigt dramatisk tid. Det är väldigt svårt att förutsäga vad som att hända framöver, men det är ingen långsökt gissning att utvecklingen kommer bli spektakulär.

Läs även:
Anna Dahlberg, Den sjätte mannen, Motpol, Johan Westerholm
DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, SVT1, SVT2, Exp1, Exp2, Exp3

12 kommentarer:

 1. Spektakulär och mycket dramatisk.

  SvaraRadera
 2. "Ingen kunde ha förutsett ..."

  Jooohooodå! Många har förutsett och påtalat att risken visst finns. I det här landet kallas man för det ena eller det andra då, så jag drar till med Paul Collier (tror jag han heter).

  Jag har använt upp hela min ordlista med förklenande invektiv då det gäller de som sitter i ledande position i det här landet men så ofattbart okunniga de är om hur folk och världen är funtade!

  SvaraRadera
 3. Frankrikes premiärminister Manuel Valls var i Sverige för ett par veckor sedan och fick da veta att det kommer 1 000 asylsökande om dagen nuförtiden (verkar ha ökat sedan dess). Detta har han sedan aterupprepat i direktsänd utfragning. Men han kommenterade detta redan i Sverige (i DI) att det var hedervärt av Sverige att ta emot sa manga, men att det var outhärdligt (han sa förmodligen insupportable, kan ocksa betyda ohallbart) i längden socialt och ekonomiskt. Själv sa jag i torsdags till en icke-svensk kollega att Sverige kommer att kollapsa inom ar, egentligen menade jag Sveriges asylmottagningssystem. Det lag alltsa närmare i tiden än sa, bara tva dagar senare. Han hade ingen aning om situationen i Sverige och blev förvanad,för som han sa ses Sverige i allmänhet som ett stabilt land.

  SvaraRadera
 4. Hej.
  Din beskrivning av talet och ministern får mig att tänka på en scen i filmen 'Aliens' av James Cameron. Huvudpersonerna har hittat en överlevande kolonisatör som enträget vädjar "Kill me...". (Ministern skall då förstås som den överlevande.) Vad som händer sedan vet väl de flesta. Vi får väl se om det blir dags för "Nuke the site from orbit" om några månader.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 5. Förstår inte problemet - enligt den partiledare som har högst förtroende kan vi ju bli trettio miljoner.

  SvaraRadera
 6. Jaa ska man skratta eller gråta ?
  Jag utbrast i ett ASG inte för att detta inte är roligt, inte ett dugg faktiskt.

  Utan hur man kan så totalt missta sig på hur man skall få röster.
  Sade redan efter valet att det som skulle vara en stabilisering av riksdagen vore att S förordade en kraftig minskning av invandringen . . . om någon i det läget fällt regeringen hur skulle en nu regering sett ut eller hur skulle resultatet i ett nyval sett ut . . .I stället fortsätter man i den av FR utstakade linjen som redan innan valet var "kört" vilket M(alliansen) förstod och glatt avgick ..

  Nu gäller:
  1. Stoppa inflödet direkt!
  2. Bevilja inte ett enda PUT och försök få många att återvända . ..
  MEN då väljer man
  3. Skapa boenden till en ständigt ökande ström av människor som inte har boende, skolor, vård, omsorg . . det fanns/finns? något som heter/hette tjänstefel . . . varför jag nu kommer att tänka på det??

  SvaraRadera
 7. Evakueringsplatser? Så vi är i krig nu? Vem anföll oss? Eller har vi drabbats av naturkatastrof av oanade mått?

  SvaraRadera
 8. Södra europa kommer rädda sverige genom förstärkta gränser och våra babblande ledare och journalistlakejer kan spela förnärmade att inte hela världen får fri tillgång till Landet Sverige tack vare onda europa. migrantvågen kommer att avta snart, definitivt innan snön kommer för att öka i styrka till våren. Vi kommer ej att vara redo då. vi kommer att tas med överasskning igen yada yada yada

  SvaraRadera
 9. Man kan riktigt känna hur rädslan breder ut sig. Och nu mer än aldrig är det befogat.

  SvaraRadera
 10. Det är ju helt sanslöst. Och tänk om man hade haft lite mer integritet från början och erkänt att varenda fattig människa på jorden inte hux flux kan flytta till Sverige utan att hela samhällsbygget faller sönder. Sverige är verkligen inte en humanitär stormakt.

  SvaraRadera
 11. Erna Solberg efter mötet i Danmark, bland annat:www.thelocal.se/20151003/nordic-states-fret-over-migrant-threat-to-schengen

  SvaraRadera

 12. > Ingen skulle kunna förutsett hur det här skulle utvecklas

  Det fanns många som begrep och varnade. Det kanske är dags att börja lyssna.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.