2015-10-02

Investera i guld?

Jag är den förste att erkänna, bloggen har blivit enkelspårig. Det tröttar måhända ut läsarna, men det tröttar också ut mig. Av denna anledning kommer jag framöver försöka skriva mer om de ämnen jag faktiskt brinner för. Dagens inlägg kommer därför handla om vad romarna kallade för aurum, vad fysikerna kallar för grundämne 79, vad EU:s livsmedelsbyråkrater kallar för E175 och vad som i dagligt tal kallas för guld.

En gång i denna bloggs barndom sågade jag fenomenet investeringsguld. Essensen av vad jag skrev då håller egentligen fortfarande, men jag har sedan dess trots detta ändå kommit att omvärdera guld. Anledningen till detta är delvis att det är förmånligare att köpa guld nu än då, men också för att den kris som då fick guldpriset att skjuta i höjden idag har blivit närmast kronisk.

Guld har fyra uppenbara fördelar. Den ena är att en investering i guld är inflationssäkrad. Den andra är att guld lätt kan göras osynligt för staten. Den tredje är att guld (till skillnad från de flesta andra fysiska investeringar) lagrar mycket värde per volymenhet. Den fjärde är att priset gå guld tenderar att gå upp i tider av finansiell oro, det vill säga samtidigt som värdet på de flesta andra investeringar går ned. Den som investerar i guld i goda tider kan därmed neutralisera effekterna av en kris, eller rentav tjäna på en sådan.

Nackdelen med att investera i guld är att en sådan investerings realvärde inte ökar på lång sikt, något som enligt gängse ekonomiska teorier däremot gäller för investeringar på börsen. Jag är personligen inte helt övertygad om att detta fortfarande är någonting man bör sätta allt för stor tilltro till, men oavsett vilket har börsen de senaste 15 åren präglats av våldsam instabilitet. Det var först i år som börsindex förmådde slå rekordet från IT-bubblans dagar. Sedan dess har emellertid börsvärdet sjunkit dramatiskt igen.

Risken för att detta fortsätter är hög. Eurokrisen är fortfarande olöst och centralbanker världen över har i och med lågräntepolitiken målat in sig själva i ett hörn. De räntehöjningar som har blivit nödvändiga har på samma gång blivit omöjliga att genomdriva, eftersom skulderna under denna tid ökat dramatiskt och gäldenärerna därmed inte skulle klara en återgång till mer normala räntenivåer. Världsekonomin påminner idag om en sjukhuspatient som lades in akut under finanskrisen och därmed skrevs ut, bara för att ännu en gång läggas in akut under eurokrisen.

Nu har patienten ännu en gång blivit utskriven, men i strid med överläkarens rekommendationer. Patienten får ständiga kortisoninjektioner och behöver varje dag 20 olika sorters piller för att inte kollapsa, men den bleka hyn och ringarna under ögonen har sminkats över och såväl patienten som patientens anhöriga gör nu sitt bästa för att mot bättre vetande intala sig att faran är över.

För Sveriges del förvärras därtill situationen både av att regeringen varken förmår eller vågar göra sitt jobb och av att en vätgasfylld zeppelinare till bostadsbubbla går mot sin oundvikliga krasch. En sådan krasch skulle ta den svenska börsen (och eventuellt också den svenska kronan) med sig i fallet. Guldet, däremot, skulle med allra största sannolikhet klara sig utmärkt.

Den som funderar på att investera i silver bör däremot tänka om. För det första är investeringssilver i Sverige belagt med moms, vilket i praktiken gör de flesta sådana investeringar olönsamma. För det andra är silver volymineffektivt då det (i dagsläget) kostar mindre än 6 000 kr/kg. Detta innebär rent konkret att en större investering i silver blir väldigt otymplig. I bjärt kontrast mot detta står det faktum att det räcker med drygt 300 gram guld för att inflationssäkra 100 000 kr.

Den som överväger att investera i guld bör emellertid vara medveten om riskerna. Att förvara investeringsguld i bankfack är påfallande osäkert och som exemplet Cypern nyligen visade oss går tillgångar i banker allt annat än säkra från staten. Den som däremot förvarar guld i hemmet riskerar å andra sidan att drabbas extra hårt vid ett inbrott. En sådan lösning talar man därför väldigt tyst om, samtidigt som man lämpligtvis investerar i någon form av kassaskåp. Det är också viktigt att vara varsamt med sitt guld, eftersom värdet på till exempel guldmynt sjunker om de repas eller på annat sätt skadas.

Sist men inte minst är det värt att notera att den som verkligen är orolig för framtiden inte i första hand bör investera i guld, utan i bly och konserver. Därtill bör man i så fall satsa på ett boende med egen brunn i en mindre ort på landet, där man är välkommen som medlem i det lokala jaktlaget. För att förbereda sig inför scenarier av den typen bör man emellertid konsultera andra bloggar än min.

Svenska återförsäljare av investeringsguld:
Tavex, Liberty Silver, Guldcentralen


Blev omnämnd i dagens Radio bubb.la som bland annat handlade om just guld

DN1, DN2, SvD1, SvD2, SvD3, Ex1, Ex2, Reg1

17 kommentarer:

 1. Det finns två andra nackdelar med guld, någorlunda relaterade.

  Dels ska det grävas upp runt 2% av totalt redan uppgrävt guld per år. Det låter väldigt mycket men det är den data jag hittar när jag söker.

  Sen på litet längre sikt har guldet gått upp kraftigt, det har tredubblats i pris på en 12års period eller så. Detta har troligtvis stimulerat så att det grävs upp väldigt mycket guld, så 2% kanske är nytt. Det här gör det svårbedömt. Jag skulle föredra silver som jag inte tror att det grävs upp lika mycket av. Och där det troligtvis är svårare att nå lönsamhet i gruvdriften till nuvarande pris (har jag inte kollat dock).

  SvaraRadera
 2. Visst är guld en säkerhet vid dåliga tider men bara när folk tappat tron till bankerna. Enligt Armstrong (finns massa filmer på youtube) senaste inlägg för september är början på bostadsbubblan här och om den kommer i rullning så rasar även guldet. Endast när folk har tappat tron på bankerna och det är inflation så ökar guldet till skyhöga priser. Jim Sinclare tror på 50.000 dollar per uns.

  SvaraRadera
 3. Kan vara så att värdeutvecklingen på silver som sådant är bättre (har dålig koll där), men i så fall får man se till att köpa det utomlands (eller svart). Med svensk moms på inköpspriset måste värdet gå upp rejält innan det blir lönsamt att sälja det.

  SvaraRadera
 4. Kul att du också börjar intresserade dig för guld. Jag har gått lång i guld sen en tid tillbaka. Köpte denna bok och har nyligen läst ut den: http://www.adlibris.com/se/bok/the-death-of-money-the-coming-collapse-of-the-international-monetary-system-9781591846703 Mycket läsvärd.

  I förlängningen tror James Richard på en ny Bretton-Woods med världsvalutan SDR (IMF's dragningsrätter) och ett guldpris på upp till 9000 dollar/ounce. Han ger också rådet att man skall köpa fysiskt guld eftersom en rejäl crash kan leda till dom som har gått kort guldderivat inte kan betala den som gått lång.

  Mats Dimander

  SvaraRadera
 5. Även Guldcentralen AB köper och säljer fysiskt guld, silver, palladium och platinum (dvs alla "vanliga" ädelmetaller).

  Se t.ex. http://www.guldcentralen.se/guld-kop-och-salj

  Går även att köpa och sälja ädelmetaller fysiskt över disk i deras lokaler i Solna utanför Stockholm, om man har vägarna förbi.

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset, lade till dem i listan.

  Noterar att de har guldtackor på två gram. Måste vara små rackare. :)

  SvaraRadera
 7. Jaktvapen, ammo och Biltemas 10-liters vattendunkar är en bra början för överlevnad. Kompletteras med konserver och frystorkat vilket blir hårdvaluta när skiten träffar fläkten. Guld, precis som kontanta pengar, mättar dåligt ;-)

  SvaraRadera
 8. Guld är i första hand en finansiell försäkring och som med alla försäkringar så köps de INNAN det händer något.

  Om det händer NÅGOT och du vill köpa guld i Sverige så kommer det att ta slut på 3 sekunder. Som när T-bills nedgraderades 2011.

  Utbudssidan för guld kommer att minska dramatiskt från 2015 och fram till 2025.

  Företagen lägger allt mindre pengar på exploration och att ta en fyndighet till produktion kan ta 10 år. I de fyndigheter som man hittar så blir halterna allt lägre och storleken på fyndigheten allt mindre.

  Idag bryts ca 90-95 miljoner oz/år men man hittar betydligt mindre, bara ca hälften. Så ca 2025 så kommer produktionen vara nere på ca 60 miljoner oz, förutsatt att inte priset stiger så att fler ton blir klassade som ekonomiska. Faller efterfrågan i Kina och Indien (de två länder som köper fysiskt guld) så kan utbud och efterfrågan matchas så klart. Snittkostnaden på att producera 1 oz guld ligger idag på ca 1100 USD.

  SvaraRadera
 9. Det finns väldigt få "rena" silvergruvor i världen, silver är i första hand en biprodukt från guld/koppar/zink/bly-gruvor. Det innebär att dessa gruvor kan sälja silver till en betydligt lägre kostnad än de rena silvergruvorna där brytkostnaden ofta är 10-12 USD/oz.

  Silver anses som en mix mellan industriell och monetär metall. Silver oxideras som bekant, vilket ej guld gör.

  SvaraRadera
 10. Tack för pusselbiten somebody!
  /Martin

  SvaraRadera
 11. Nja, jag lever i det andra alternativet, guld ligger inte särskilt högt på min lista.
  Jag har dock lite lantbruksdjur, så när det kurrar i magen på er kan vi kanske förhandla?

  SvaraRadera
 12. Jag tycker att alla dina inlägg är intressanta och välskrivna.

  SvaraRadera
 13. Intressant, men hur länge kan bloggen hålla på att skriva om guld, innan Du 'tröttnar'? Håller med om att det ofta känns som att stånga sig blodig, genom att skriva om invandringseländet, medan PK-sfären ångar på som om inget egentligen händer. Det verkar trots allt som om stenen börjat sättas i rullning. Inrikesminister Ygerman avslöjade en stor ängslan när han offentligt sade följande vid ett ministermöte i Bryssel i veckan: ”Det är en allvarlig situation. Vi har sett en integration som inte alls fungerat så bra som vi önskat under en ganska lång tid. Om Sverige inte klarar av att hantera flyktingmottagande på ett mer effektivt sätt väntar "ENORMA ekonomiska påfrestningar”, framhöll Ygeman. Påminner om Reinfeldts 'öppna era hjärtan', som oväntat och brutalt avslöjade det elände han skapat, och därefter genom s/mp förvärrats kraftigt.

  Jag tror det finns anledning att framhärda, bomben kommer att brisera, frågan är bara när.

  SvaraRadera
 14. Anders Rydén: Jag talar om plan B och du talar om plan C. Den kloke har en av vardera. Tror dock personligen att de flesta lantbrukare saknar de stora katastroflager med diesel och konstgödsel som kommer behövas när det är dags att sätta plan C i verket. :)

  Kenneth Karlsson: Tack!

  Ådärkomdenja: Jag har inga planer på att skriva inlägg efter inlägg om guld. Finns annat än guld som jag är intresserad av. :)

  SvaraRadera
 15. Vilken tajming. Jag läser din blogg regelbundet och köpte mitt första krugerrand i veckan. Dom är så fina så jag ska nog köpa nåt mer. Om inte katastrofen är framme så har man iaf ett mynt till matvagnen på ica. :)

  SvaraRadera
 16. Guldet i en Krugerrand är legerat med 10 procent koppar, så om du försöker trycka in den i myntlåset på en ICA-vagn kommer den åtminstone inte bli lika illa repad som de flesta andra guldmynt skulle bli. :)

  SvaraRadera
 17. Det finns ingen historisk koppling mellan guldpriset och penningmängdsinflationen. Guld är inte en hedge mot inflation. Däremot är det en hedge mot sjunkande förtroendet på staten. Se Martin Armstrongs inlägg på ämnet här http://www.armstrongeconomics.com/archives/37672

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.