2015-10-01

Hela Sverige svamlar

I slutet av juli i år skrev Migrationsverket ned prognosen över hur många som beräknades söka asyl i Sverige under 2015 till 74 000 personer. Igår hade sammanlagt 73 079 personer sökt asyl i Sverige under året, varav 1 297 bara under gårdagen. Sannolikheten för att prognosen spricker idag är därmed väldigt hög.

Av 2015 återstår idag 91 dagar. Om antalet asylsökande under denna tid fortsätter att, liksom under de senaste veckorna, uppgå till ungefär tusen om dagen, kommer med andra ord ungefär 90 000 personer att söka asyl i Sverige i år utöver de 73 000 som redan har gjort det.

Om det faktiska utfallet under återstoden av året däremot skulle halveras, skulle antalet asylsökande under 2015 emellertid "endast" uppgå till 118 000 personer. Detta motsvarar nästan 50 procent fler än under fjolåret, långt mer än dubbelt så många som under 2013, två och en halv gånger fler än under 2012 och fyra gånger fler än under hela 2011.

Detta, påstås det, beror på att antalet flyktingar i världen just nu är rekordhögt. Det är en sanning med väldigt mycket modifikation. Sedan 2005 har antalet flyktingar i världen ökat med något mindre än 60 procent. Parallellt med detta har emellertid antalet personer som varje år söker asyl i Sverige ökat med flera hundra procent:


Sveriges asylmottagande är inte bara direkt abnormalt i en internationell jämförelse. Det kombineras därtill med västvärldens sämsta integrationsresultat och akut bostadsbrist. Samtidigt som såväl den nuvarande som den förra regeringen har velat leka "humanitär stormakt", har samma regeringar envist vägrat kombinera det extrema asylmottagandet med ens ett uns av realism.

Därför försvarar de svenska politikerna en politik som gör det både olönsamt att arbeta och svårt att få jobb, samtidigt som man ständigt gör det mer och mer lönsamt att leva på bidrag. Därför försvarar de svenska politikerna höga ingångslöner och en extremt rigid arbetsmarknad, samtidigt som den extrema asylpolitiken mer än någonsin gör låglönejobb och flexibilitet till ett absolut måste.

Därför bakbinder de svenska politikerna rättsväsendet mer och mer, samtidigt som andelen av befolkningen som har sin bakgrund i klansamhällen i snabb takt blir större. Därför stryper de svenska politikerna å ena sidan tillgången på bostäder medelst hyresregleringar, flyttskatt och drakoniska bygglagar, samtidigt som den politik de för å den andra leder till att efterfrågan på samma bostäder ökar lavinartat. Den bostadsbubbla som därefter ofrånkomligen uppstår, väljer man därtill att elda på med bland annat ränteavdrag.

När systemet nu i snabb takt närmar sig kollapsens rand vidtar man valhänt åtgärder, inte för att göra något åt problemens orsaker, men för att på marginalen lindra deras dramatiska följdverkningar. Hur ineffektiva dessa egentligen är illustreras väl av det faktum att den statliga kåkstad som nu planeras på Rinkabyfältet utanför Kristanstad, bara kommer att ge regeringen en respit på tio dagar.

Efter valet 2010 blev utopismen en kraft att räkna med i Sverige. Politiker började plötsligt tävla om vem som kunde komma med de mest verklighetsfrånvända förslagen. Samhällskontraktet urvattnades allt mer och politiken kom att bli en debil tävling i vem som hade de mest grandiosa visionerna för att göra Sverige till hela världens socialkontor. Parallellt med detta bestämde man sig för att faktiska problem inte längre var någonting man skulle befatta sig med.

Sedan regeringsskiftet har denna utveckling förvärrats drastiskt, något som till stor del förklaras av det faktum att Sveriges i särklass mest fundamentalistiska riksdagsparti (nämligen Miljöpartiet) nu ingår i regeringen. Denna regerings vänsteridealistiska ambitioner är inte bara enorma, utan därtill direkt grandiosa.

Den tror sig kunna rädda både världen och miljön, den tror sig kunna utrota arbetslösheten och den tror sig kunna skapa ett socialistiskt paradis. Ironiskt nog lär den, förutsatt att den får sitta kvar, antingen gå till historien som regeringen som stängde gränserna, eller som regeringen som en gång för alla gjorde slut på den svenska modellen, den svenska välfärdsstaten och (tråkigt nog) det svenska tillitssamhället.

Läs även:
Motpol


Dagens Radio bubb.la – som vanligt en stunds
välbehövlig avkoppling från det svenska vansinnet.

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvT2, SvT2

9 kommentarer:

 1. Leif Nylén i proggruppen Blå Tåget skrev en gång "Staten och kapitalet" och påpekade att de sitter i samma båt.
  Idag kan vi konstatera att statsmakten, regeringen, allianspartierna, svensk mainstreammedia och alltfler företagare Aleris, Attendo mfl sitter i samma båt.
  Det vanliga folket har likt tredjeklasspassagerarna på Titanic lämnats på det öppna havet, för oss finns inga livbåtar.
  Den stora frågan är - vart ska de i båten ta vägen?
  /Karin

  SvaraRadera
 2. Få se vad som/var det exploderar eller imploderar först.

  Det är fem år sedan jag fick upp ögonen för vad som skulle kunna komma om man inte .... Jag har liten tilltro till politiker (finns några vettiga men inte högt upp) men för varje ny krisrapport så går jag och tro att "NU måste man väl vakna till och GÖRA det som behöver göras". Men de tillsätter bar nya (kris)kommissioner.

  Det är nu betydligt fler journalister som talar verkligheten än politiker.

  SvaraRadera
 3. Elden tar sig och partierna kivas om vilken färg det ska vara på tapeterna. Så känns det.

  SvaraRadera
 4. Jag får ge dig rätt på antalet i Filipstad då antalet platser nu har korrigerats till 1140. Kommunen hade ett möte med MV igår och kommentaren i papperstidningen var att tala med MVs regionchef var som att tala med någon med autism. Bristen på lärare här är nu så akut att lärarna frågar alla bekanta som har uppnått medelådern om de vill rycka in som extralärare (d.v.s. tonårsdagis) på grundskolan. Det verkar inte gå så bra. De som har jobb trivs där de är nu och lärarlönen är inte speciellt lockande.

  SvaraRadera
 5. Aha, du utgick från en annan källa? Förstod inte det.

  SvaraRadera
 6. From the horse's mouth :)

  SvaraRadera
 7. Hej.
  Kort kommentar om arbetsmarknaden och anställningsregler (har säkert kommenterat om det tidigare; käpphäst):

  Det har aldrig varit något problem för de gosigt solidariska socialdemokraterna (+ övriga) att etablera arbetsmiljöer och offentliga företag utanför LAS och fackföreningsrörelsen. OSA, Samhall, diverse praktikhybrider under socialtjänst och arbetsförmedling, har alltid omfattats av undantag med motiveringen att göra det lättare att komma i arbete.

  Är det av omsorg av den viktigaste väljargruppen man inte utvidgar detta? Principerna verkar ju inte gälla alla ändå, så skrota LAS, ersättningssystem och sänk arbetsgivaravgifterna. Med dagens invasion måste vi antingen göra det eller införa någon sorts inbetalningskrav till systemet (och det kommer vänstern att kalla ekonomisk apartheid).

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare (i OSA pga PTSD, yrkesrelaterad)

  SvaraRadera
 8. Mycket bra sammanfattning som vanligt.

  SvaraRadera
 9. www.thelocal.de/20151002/majority-of-germans-worried-about-refugees

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.