2015-10-08

När verkligheten kommer i kapp utopismen

Sverige kommer, om regeringens budgetproposition går igenom, från och med 2016 att få världens högsta marginalskatt. I gengäld kommer landets skattebetalare få en sjukvård, ett utbildningsväsende, en rättsapparat och ett försvar som i en europeisk jämförelse samtliga kommer hålla påfallande låg standard.

Världens högsta marginalskatter kommer emellertid, förutspår organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL), inom kort inte vara tillräckliga för att bekosta det offentliga Sveriges utgifter. Fram till 2019 måste därför kommunerna, enligt SKL, höja skatten med ytterligare två procentenheter. Den som har en månadslön på 30 000 kr kommer då att få se sin skatt höjas med 600 kr varje månad, eller med totalt 7 200 kr om året. Detta utöver de skattehöjningar på drivmedel, elektronik, alkohol med mera som också planeras.

Detta beror, enligt SKL, i första hand på asylinvandringen. Vad mer är, SKL:s underlag är baserat på hur samma asylinvandring såg ut innan volymerna™ drastiskt ökade till vad som på årsbasis motsvarar närmare 400 000 personer. Samma asylinvandring som i propagandatext efter propagandatext har påståtts vara extremt lönsam för samhället, börjar nu bli kommunerna övermäktig.

Det är regeringen, inte kommunerna, som beslutar om Sveriges migrationspolitik. I mångt och mycket är det emellertid kommunerna som i första hand har att hantera konsekvenserna av samma politik. Regeringen använder emellertid inte bara kommunerna som krockkudde när den egna totala oförmåga att ta ansvar får konsekvenser.

"Bygg ut servicen"
, uppmanar de dessutom arrogant de kommunpolitiker som på grund av populism och vanstyre på riksnivå nu sitter i en omöjlig sits. "De får bygga", utropar arroganta ministrar när den sovjetiska bostadspolitiken lett till att lediga bostäder saknas i de kommuner som regeringen vill dumpa de oräkneliga personer som den (i ett utslag av megalomani) gett permanent uppehållstillstånd i.

Sverige kommer inom kort, såvida inte något drastiskt snart görs, tvingas skörda konsekvenserna av de senaste årens utopism, naivitet och sandlådepolitik. Sverige kommer inom kort tvingas skörda konsekvenserna av att Fredrik Reinfeldt i affekt gjorde upp med extremisterna i Miljöpartiet om migrationspolitiken. Sverige kommer inom kort tvingas skörda konsekvenserna av att samma extremistparti nu ingår i regeringen.

Än så länge har konsekvenserna hjälpligt gått att förklara bort. Budgetunderskottet har förklarats med eurokrisen. Den tilltagande otryggheten i samhället har av en alltmer rabiat socialliberalism avfärdats som illvilliga statistikförnekares hjärnspöken. Vi närmar oss emellertid i snabb takt den punkt där inga bortförklaringar i världen längre håller.

Konsekvenserna kommer nu, vilken sekund som helst, komma i form av att idrottslektioner och fritidsaktiviteter ställs in för att gymnastiksalar, idrottssalar och arenor "måste" användas som flyktingläger. Konsekvenserna kommer inom kort komma i form av skattehöjningar som införs parallellt med att välfärden blir avsevärt sämre. Under innevarande mandatperiod kommer konsekvenserna komma i form av medborgargarden, svartarbete och en kraftigt minskad acceptans för den svenska modellen.

Om inte antingen regeringen eller riksdagen inom kort sätter ned foten kommer ideologierna socialdemokrati, socialliberalism och socialkonservatism i praktiken att bli politiskt omöjliga i Sverige. Dels kommer utgifterna och bidragsberoendet bli systemet övermäktigt, dels kommer acceptansen för de höga skatterna snabbt att undergrävas. I stället kommer vi att ställas inför valen liberalism, nyliberalism och Grekland.

Personligen hoppas jag att vi i detta läge får en så nyliberal lösning som möjligt. Det skulle bli mig ett sant nöje att få bevittna ett välfärdsknarkande folk av naiva drömmare bryskt vakna upp i vad som, när de sov, hade förvandlats till en nattväktarstat. Jag skulle påminna alla människor som nu led alla bidragsabstinensens krav om hur de brukade kasta invektiv i ansiktet på mig, samtidigt som de sög mitt blod. Jag skulle påminna dem om hur det var vänstern, inte högern, som en gång för alla lyckades göra slut på det kvävande sossesamhället.

Dessvärre är min gissning att Sverige initialt skulle välja den grekiska lösningen. Svenska folket kommer helt enkelt inte vara redo att acceptera att epoken Sossesverige är över, därtill kommer fantomsmärtorna att vara alldeles för starka. I detta läge kommer underskotten i de statliga finanserna (de desperata skattehöjningarna som säkerligen blir fallet till trots) snabbt att övergå i djup ekonomisk kris.

Först i detta läge kommer liberalismen att kunna göra sitt intåg i Sverige. Hur mycket humankapital som då finns kvar i landet är emellertid en väldigt öppen fråga.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, Ex1, Ex2, GP1,

13 kommentarer:

 1. Jag tror tyvärr du har fel på kort sikt, efter det grekiska stadiet finns risk att det venezolanska kommer (eller för den sakens skull, det argentinska (Vinter i välfärdslandet). Mängden humankapital, i vart fall per capita kommer då att vara på rätt måttliga nivåer.

  SvaraRadera
 2. Det som särskiljer Sverige och övriga Norden är att även medelklassen vill ha höga skatter för att finansiera i princip gratis dagis, avgiftsfri skola, 190 dagars vab, 15 månaders föräldraförsäkring, barnbidrag, glasögonbidrag, och gud vet allt.

  Dessa förmåner kommer nu att beskäras samtidigt som skatterna höjs. Snart kommer de som har internationellt gångbara utbildningar att flytta härifrån och när levnadsstandarden i landet om sisådär 15 år närmar sig nivåerna som migranterna flyr ifrån så upphör även migrantströmmarna.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker normalt illa om fnordspottings åsikter. Men den här analysen delar jag till fullo.
  Jag tycker i och för sig att "nyliberalism" är ett redan nedsmutsat begrepp. Libertarianism, nattväktarstat och anarkokapitalism är mindre kidnappade, än så länge. Men din mening är ju tydlig och den delar jag.

  SvaraRadera
 4. Snart är SD´s förslag till politik överspelad, kanske kan flyktingströmmarna hålla på ett halvår till, sen har informationen nått fram att det inte är bättre att komma hit som flykting än att stanna kvar i Turkiet eller Libanon.
  Då kommer det bara handla om integration.
  Med kraftigt höjda skatter och väsentligt försämrad välfärd är det inte klart om vi kommer rösta för de förslag som ger bäst möjligheter till integrering eller förslag som gör det svårare för nyanlända.

  Som liten anekdot vill jag berätta om vår inhyrda ekonom - föräldrar från Iran men född i Sverige. Eftersom jag inte ens kan antyda diskussioner om migration på min arbetsplats men kände en enorm frustration en dag stack jag in huvudet i hans rum och frågade - håller vi på att sänka Sverige.
  Utan att titta upp svarade han bara - Ja, och jobbade vidare.


  SvaraRadera
 5. Våra politiker har öppet deklarerat att de har avsikt att göra Sverige till en humanitär stormakt. Stormaktsambitioner, eller storhetsvansinner om man vill kalla det för det oberoende vilket område det må vara, hos ledande politiker i ett litet land med ca 2% av EUs invånare innebär självklart stora ekonomiska påfrestningar på befolkningen.

  Det är en självklarhet som inte behöver påpekas som varje normalbegåvad sedan länge har insett. Att det nu kan komma som en överaskning är för mig obegripligt.

  /Eskil

  SvaraRadera
 6. Grekland, Somalia, eller 30-talets Tyskland. Det här kommer inte att sluta väl.

  SvaraRadera
 7. Idag har vi en nästan färdig nattvandrarstat. Nästa steg är ett undantagstillstånd, vilket inte enligt lagen får utlysas officiellt om inte landet befinner sig i krig. Istället kommer lagarna att tolkas efter vad som är bäst för stunden och för den som har övertaget. Det som sen kommer efter att det brakar är inte något liberalt utan mer som Bananrepubliksfascism.

  SvaraRadera
 8. Ja, det skulle verkligen vara märkligt om vänstern liberaliserade landet. Fast kanske inte lika märkligt som om Folkpartiet Liberalerna lyckades liberalisera landet.

  SvaraRadera
 9. Extremisterna i miljöpartiet är nog snart rökta,EU har beslutat att utvisa illegala eller papperslösa som det heter i Sverige,görs det inte får landet böter av EU.Har svårt att tro att Miljöpartiet går med på detta,alltså spricker sosseregeringen?

  SvaraRadera
 10. Som sagt var, tror verkligen regeringen att folk är beredda att betala ännu högre skatt utan att få något tillbaka så är dom antingen mer än lovligt naiva eller helt dumma i huvudet !
  Pelle2

  SvaraRadera
 11. Hej.
  Liberalism utan medmänsklig humanism vill vi inte ha. Det skulle ju betyda att vi bara stöttar och hjälper de som vi uppfattar som tillhörandes samma grupp som oss. Övriga grupper blir fiender, konkurrenter eller nyttiga idioter. Ett synnerligen obehagligt scenario jämfört med vad vi kunde haft om socialmoderaterna kunnat acceptera att skatter och offentliga system skall byggas med moderation och så små som går, utan att människor lider nöd.

  Ja ja, om det finns något Sverige kvar runt 2025 så gäller förhoppningsvis 'Gör om - gör rätt'

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare
  Ps Om du tar emot tips på ämnen tror jag många av dina läsare skulle vara intresserade av din syn på hur man bygger ett socialförsäkringssystem, speciellt hur man minimerar möjligheten till missbruk och överutnyttjande eller systemtillväxt. Ds

  SvaraRadera
 12. Mycket bra analys.

  Nedskärningar blir det, frågan är var det börjar. Pappamånad? Vad sägs om två pappaveckor, resten får du ta ut av semestern. OK, du kan ta ett par veckor till, men i så fall oavlönat.
  Se där verkligheten i andra europeiska länder.


  Rikard:
  Ja, särskilt "systemtillväxt" är intressant. Alla byråkratier verkar vilja växa till varje pris!

  SvaraRadera
 13. Mitt hopp infriandes för omväxling skull och jag vädrar för första gången på länge min morgonluft.

  Det kan hända att detta blir till en försämring i korta loppet med S & M i en ohelig allians, men bara att bryta dödläget som vi hade nu kommer i långa loppet leda till en bättre förändring. Jag känner nu att det finns ett hopp för det nästa 7 åren.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/kd-lamnar-decemberoverenskommelsen/

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.