2015-11-13

Riv av plåstret!


Igår, första dagen med gränskontroller, sökte 1 676 personer asyl i Sverige, en volym™ som omräknat till årsbasis motsvarar över 600 000 asylsökande. De migranter som efter onsdagskvällens besked om id-kontroller inte längre kan ta färjan från Tyskland till Sverige söker sig nu den tysk-danska gränsen i stället. Ställd inför detta har den danska regeringen klart och tydligt signalerat att man ämnar låta dem passera.

Kort sagt, det fungerar inte längre att möta en akut och fullständigt ohållbar kris med den ena homeopatiskt urvattnade åtgärden efter den andra. Sverige måste nu antingen utöka id-kontrollerna till att gälla resor över Öresundsbron, eller införa ett regelrätt asylstopp.

Någonting liknande kommer med matematisk nödvändighet förr eller senare att bli verklighet, annars kommer Sverige långt före nästa val tvingas försörja hundratusentals eller miljoner nya invånare. Vad mer är, såvida staten inte i massiv skala börjar ägna sig åt konfiskering av privat egendom, kommer merparten av dessa inte ha någonstans att bo.

Än så länge har de svenska politikerna emellertid inte förmått agera. De har förvisso kallat till presskonferenser där åtgärder har presenterats, men dessa har gång på gång visat sig vara fullständigt otillräckliga. Vad värre är, de postmoderna fundamentalisterna i Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet håller i praktiken sina respektive politiska block som gisslan.

Om inte förslagen urvattnas till meningslöshet, har man inom dessa tre utopistpartier med knappt 19 procent av väljarna bakom sig gjort klart, kommer man också göra allt för att blockera dem. Därför måste Moderaterna och Socialdemokraterna nu tillsammans ta ansvar för landet. Det kan leda till att såväl regeringen som allianssamarbetet spricker, men detta är bagateller i sammanhanget. Alternativet till att agera är mycket, mycket värre.

Detta gäller oavsett om man förespråkar höger- eller vänsterpolitik, eftersom status quo kommer att leda till både höjda skatter och kraftigt försämrad välfärd. Det gäller emellertid också Moderaterna och Socialdemokraterna själva. Om rådande vansinne får fortsätta särskilt länge till, riskerar båda dessa partier att bli marginaliserade i valet 2018.

Moderaterna har, sent omsider, visat att man förstått detta. Socialdemokraterna har emellertid fortfarande ett plåster att riva av. Likt ett barn så tycks man inom partiet inbilla sig att detta kommer att göra mindre ont, ju längre man skjuter på det. Att risken för att kallbrand utvecklas under plåstret nu är överhängande, väljer man att förtränga.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, Exp1, Exp2, Exp3