2015-12-04

Regeringen, bron och svankvinnan

Nyheten att regeringen vill ha möjligheten att i "nödfall" kunna stänga Öresundsbron har väckt stor uppmärksamhet i veckan. Det ligger onekligen nära till hands att se förslaget som ännu ett exempel på den stundom närmast bisarra brist på medvetenhet om att det finns en värld utanför Stockholms innerstad, som genomsyrar den svenska makteliten. Rent principiellt behöver förslaget dock inte vara fel.

I vissa men extremt sällsynta situationer kan det vara fullt befogat att stänga Öresundsbron. Det är i grund och botten först i ljuset av regeringens övriga handlande som förslaget blir underligt på riktigt. Parallellt med att Stefan Löfven och hans ministrar vidtar förberedelser för att i nödfall kunna stänga Öresundsbron, blir de nämligen varje dag tagna på sängen av att solen går upp.

Såvida inte något direkt apokalyptiskt inträffar finns det så länge politiken är sund ingen som helst anledning att stänga Öresundsbron. Att regeringen ändå lockas av tanken att stänga bron vittnar därför om den inkompetens, handlingsförlamning, valhänthet och regelrätta passiv-aggressivitet som präglar dess politik.

Regeringen förnekade länge att den fullständigt ohållbara asylinvandringen till Sverige över huvud taget var ett problem. När problemet blev akut svarade man först med att arrangera väckelsemötet "Sverige tillsammans". När inte heller detta hjälpte började man till slut så sakteliga vidta åtgärder, men hela tiden enligt parollen för lite, för sent.

Sent omsider har Socialdemokraterna kommit till insikt om vilka åtgärder som nu behövs. Efter förra månadens otillräckliga skärpning av migrationspolitiken har dock Miljöpartiet klart och tydligt signalerat att ytterligare åtgärder kommer leda till att regeringen spricker.

Inom regeringen är man med andra ord inte beredda att kavla upp ärmarna och göra vad som nu krävs. Vad man däremot kan tänka sig är att stänga Öresundsbron, då detta (förutom att omöjliggöra all pendling över sundet) skulle leda till samma resultat, men utan att man själva behöver smutsa ned sina händer.

Genom att stänga bron kan man hålla man problemen på en Öresundsbredds avstånd, och kan således låtsas som att man varken ser eller hör vad som pågår på andra sidan vattnet. Det vore ryggradslöst och patetiskt, men just därför typiskt regeringen Löfven. Inom Miljöpartiet har man till och med lyckats intala sig själva att en stängning av bron kan vara befogad eftersom detta "kommer att ge positiva effekter i form av minskade utsläpp av koldioxid och hälsofarliga ämnen".

Att den svenska asylsituationen blivit ohållbar beror på att den svenska asylpolitiken är ohållbar. Regeringen förmår dock inte dra den logiska slutsatsen av detta, utan går i stället gång på gång över sundet efter vatten. Det har hetat att andra länder måste ta ansvar, det har hetat att Danmark måste följa den den Dublinkonvention som Sverige ignorerar, och nu heter det att Öresundsbron eventuellt måste stängas.

Kort sagt, regeringen beter sig som en crazy cat lady eller svankvinna som plötsligt drabbats av akut ångest, eftersom situationen i lägenheten blivit ohållbar. Eftersom nämnda crazy cat lady/svankvinna inte klarar av att förändra sitt beteende, har hon nu bestämt sig för att mura igen ytterdörren. Att detta kommer drabba alla i flerfamiljshuset där hon bor, bryr hon sig inte längre om.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4

7 kommentarer:

 1. Visserligen kommer det aldrig att hända med den här regeringen men... om de t.ex. kräver att de som kommer hit kan försörja sig själva efter några veckor skulle tillströmningen minska med 99%

  SvaraRadera
 2. slå upp kognitiv dissonans så passar miljöpartiets utsläppskommentar väldigt bra in som beskrivning på fenomenet:)

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Ja, det är bara att önska lycka till om och när de stänger bron. Ser fram emot stämningar om skadestånd när allehanda företag och arbetstagare drabbas av ekonomisk svårigheter, men det kanske kan lösas med höjd kommundelsskatt för Södermalm?

  Sen är det samma gamla trams och käbbel: vart skall alla de som kommer husera? Hur, rent fysiskt, skall Öresundsbron stängas? Det är ju inte en klaffbro. Spelar det någon roll egentligen, om tågen skall gå som vanligt?

  Fast det kanske var en stängning av bron som var planen för Mp-arna?

  Det kanske vore på sin plats att man gjorde stor sinnesundersökning innan någon får ta plats i riksdag och regering?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 4. Vilken slagkraft du har i språket, en fröjd att läsa.

  /Plainview

  SvaraRadera
 5. Föga förvånande eftersom vi har en regering som inte har kapacitet att ta in verkligheten. Kanske är det dags att dra upp rullgardinen och spana in vad som sker i landet. Gnugga sömnkornen ur ögonen, skärpa blicken och sinnet, spotta i nävarna och börja jobba. Inte en dag för sent i så fall. //tompas11

  SvaraRadera
 6. Öresundsbron stängdes (tillfälligt) alldeles nyligen p g a stormen Gorms framfart:
  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/skane/gorm-stoppar-tag-och-busstrafik

  SvaraRadera

 7. Undrar ibland hur länge som du och dina likar orkar känna fortsatt entusiasm att nagelfara de ändlösa idiotierna i svensk politik. Eller om ni börjar känna viss utmattning och hopplöshet. En detalj i dagens post stod ut extra anser jag, och är så surrealistisk att den, återigen, överträffar den absurda komedin.

  Jag avser regeringens trösterika ord om eventuell stängning av bron som "kommer att ge positiva effekter i form av minskade utsläpp av koldioxid och hälsofarliga ämnen". Det är ju fullkomligt halsbrytande. Inte ens den mest enfaldige socialdemokrat i regeringen kan väl äga den typ av självskadebeteende som denna formulering antyder. Man anar hårda, interna hårklyvardiskussioner om den slutliga skrivningen.

  Det luktar Miljöpartiet/Romson/Fridolin över den. Att behöva klämma in något positivt klämkäckt i ett i övrigt beskt besked. Samma halt av absurdism som när Romson lät tweeta sin oro över att miljöförhandlingarna i Paris riskerade att ställas in efter terroristattacken.

  Fortsättning följer givetvis. Till fromma för alla cyniker och älskare av absurd fars.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.