2016-01-29

Dan(S)k utveckling

Regeringen har gett gett polisen och Migrationsverket i uppdrag att förbereda avvisningar av mellan 60 000 och 80 000 personer personer under 2017. Det hela låter radikalt, men är i grund och botten helt naturligt. Antalet är direkt kopplat till det antal inkomna asylansökningar under 2015 som förväntas resultera i avslag. Avslag betyder i sammanhanget att man inte får stanna kvar i Sverige.

I praktiken har dock den humanitära stormakten Sverige på detta område visat sig vara fullständigt oförmögen att upprätthålla sina egna lagar. Utöver att ytterst få personer utvisas har de personer som i strid mot lagen vistas i Sverige (det vill säga den grupp som med en eufemism ofta kallas "papperslösa") getts rätt till omfattande samhällsservice på skattebetalarnas bekostnad.

Det är med andra ord lätt att raljera över utspelet, men kanske bör man i sammanhanget inte underskatta Socialdemokraterna. Den omläggning av migrationspolitiken som genomfördes i slutet av förra året var förvisso otillräcklig, men innebar ändå ett radikalt brott mot den tidigare linjen. Till en början hette det att detta var något man endast genomförde högst motvilligt, men nu försöker man allt oftare ogenerat ta politiska poäng på detta.

Det finns konkreta anledningar till detta. Utvecklingen är i snabb takt på att omöjliggöra socialdemokratisk politik i Sverige, och såväl förtroendet som väljarstödet för Socialdemokraterna störtdyker. Partiet vägrade länge att ta av sig skygglapparna, men sedan några månader tillbaka har polletten trillat ned. Sannolikt råder nu full panik inom partiets övre skikt.

Det är ingen slump att det var regeringens egen wonderboy Anders Ygeman som fick stå för utspelet om de många avvisningarna, snarare än den ansvarige men anemiske ministern Morgan Johansson. Det ligger också nära till hands att misstänka att det inte var någon slump att utspelet kom så snart efter förra veckans (för Socialdemokraterna helt förödande) Sifoundersökning. Partiet vill nu desperat visa sig handlingskraftigt.

Kort sagt, det finns anledning att misstänka att Socialdemokraterna menar allvar den här gången. Att omsätta Ygemans i konkreta resultat kommer emellertid bli svårt. Det kommer att sätta koalitionen med aktivisterna i Miljöpartiet på väldigt hårda prov och de metoder som kommer att krävas kommer vara allt annat än medievänliga.

Just därför är det väldigt intressant att Aftonbladets annars så rabiata ledarredaktion igår gav projektet sin välsignelse. Ingvar Persson framstår närmast som sansad då han förklarar att vad Ygeman förespråkar ligger helt i linje med en rättssäker och generös asylpolitik.

Problemet med detta är att de argument Persson nu framför är närmast identiska med argument som hans ledarredaktion tidigare förklarat vara genomrasistiska. Hade en borgerlig debattör för ett år sedan skrivit vad Persson skrev igår, hade Persson eller någon av hans kollegor tuggat fradga och skrivit en svaveldoftande text fullproppad av grova invektiv.

Aftonbladets ledarredaktion är dock inte vilken ledarredaktion som helst, den är en del av den stat i staten som det socialdemokratiska maktkonglomeratet utgör. När marken gungar under Socialdemokraterna gungar marken även under Aftonbladets ledarredaktion. Det är därför man, efter att i flera år har ropat vargen kommer, nu väljer att gå i bräschen för en utveckling som man fram till helt nyligen inte hade dragit sig för att kalla för en "dansk" sådan.
DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4

10 kommentarer:

 1. Visst, de menar allvar.

  Men de menar även allvar när de säger att det ska ta 2 år att komma i arbete, eller att alla ska ha en bostad, eller att alla ska ha ett välavlönat jobb som kräver hög utbildning.

  Och de har inte en susning om hur det ska gå till. Det bara ska gå, eftersom det måste gå.

  Och det lär inte gå den här gången heller.

  Glöm sen inte alla de som inte ens brytt sig om att anmäla sig hos migrationsverket, utan gått direkt in i den svarta arbetsmarknaden. Även de skall ut.

  SvaraRadera
 2. Dröjer nog inte många veckor innan Sverige inför en egen "smyckeslag" och det som var rasistiskt i Danmark blir realpolitik i Sverige. Det har varit tyst från ledande S-håll om Danmarks lag. De som klagat är obetydliga journalister och fotfolk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den smyckeslagen har funnits sedan 90-talet i Sverige, bara inte tillämpats...

   Radera
 3. Kommer Aftonbladet klara hålla den linjen när de 80 000 människoödena blir verklighet? 80000 är statistik, ett är en tragedi. Särkilt som man var en stor del i bedrägeriet att locka hit dem.
  Tre snyftreportage sedan kommer politikersverige darra igen.

  SvaraRadera
 4. Jag är säkert lite tjatig nu för jag har sagt det tidigare, men jag är synnerligen glad över att det blev S som fick denna röran i knät. Nu finns det ingen som kan ljuga längre eller stoppa huvudet i sanden och sagt att de hade gjort saker bättre och humanare.

  Mao jag har aldrig varit så glad förut för att "jag" förlorade i det är valet.

  SvaraRadera
 5. Hej.

  @AV: Sverige har sedan länge ett sådant legalt utrymme inom socialtjänstlagen. Innan du kommer ifråga för ekonomiskt bistånd skall du avyttra dina ekonomiska tillgångar, oavsett sentimentalt värde. Ett system som uppmuntrat och bidragit till att skapa kriminalitet och acceptans för denna.

  Angående dansk utveckling: Förhoppningsvis får vi se en stabiliserad dansk utveckling inom politiken, där inget parti kan skrapa ihop mer än 15-20% av rösterna. Det är t o m sannolikt nu, när socialdemokraternas väljarbas eroderats av tid och (icke)politik, och med ett moderat parti vars politik verkar gå ut på att vara tysta, inget göra och plagiera oppositionspartiet Sd. Hoppas moderaterna att Sveriges folk skall glömma vem som satt i regering när förutsättningarna för idag skapades? Sd måste prövas på allvar, så att vi kan få reda på om partiet likt Mp och V endast duger som högljudd opposition, eller om det faktiskt är regeringsdugligt.

  Vi får hoppas att Socialdemokraterna anmäler moderaterna, och då i synnerhet Reinfeldt, till KU, eftersom man kände till vad som komma skulle. Fast han skulle väl göra sin kollega Olofsson, och slingra sig undan.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 6. Det svänger om svensk politik och på Aftonbladets ledar-och kulturredaktion.

  Ligger mycket i det Fnord säger för att förstå hur Aftonbladet kränger. Jag har funderat länge om när den brytpunkt inträffar när LO tappar humöret och tar ett allvarligt snack med ledarredaktionen. Det är förvisso sant att den klassiske arbetaren och gamla utdöende S-trogna är ett bokstavligen utdöende släkte. Industri och tjänstesektor rationaliseras och mekaniseras och gamla väljare dör.

  Aftonbladet har därför agiterat för att förse S med nya väljare! Vi vet att invandrare mestadels röstar rött och för att bygga upp denna bas har Aftonbladet hackat på alla som oroats över den stora andel som sökt sig hit. Men även gamla S-trotjänare som oroats över välfärdens utspädning och utfall har fått sig en smocka av Aftonbladet.

  Men att fullständigt köra över dessas värderingar och förhoppningar och bara lita till fortsatt lojalitet har visat sig överilat. Att SD snott väljare från Socialdemokraterna har S/LO mycket att tacka Anders Lindberg/Karin Pettersson/ Fredrik Virtanen m fl för. Och mellan varven har Åsa Linderborg ägnat sig åt surrealistiska utsvävningar från kulturdelen. Hela havet stormar. Linderborg skriker och sparkar mot den S-rörelse hon säger sig älskat. En disputerad, S-märkt statsvetare, Stig-Björn Ljunggren kan inte dölja sin frustration och ilska när han skriver "Och ett parti som pissar i örat på alla som känner sig som ”svenska folket” får också finna sig i att dessa i allt större utsträckning skiter i partiet när valurnorna ställs fram." Rock´n´roll brothers and sisters

  Att Aftonbladet gör en närmast 180-gradare är därför smått logiskt. Med opinionssiffror som pekar mot svindlande djup har förmodligen såväl LO som S-toppar tappat tålamodet med de Goda Individerna på Aftonbladet. En konsekvens av detta skulle kunna vara att de Goda Individerna sade upp sig och gick till andra uppgifter. Men köttgrytornas sötma och de skyhöga lönerna väger nog tyngre än att visa stolthet och gå.  SvaraRadera
 7. Kan bara fundera på vad den gode 6mannen satte strålkastaren på - Baltutlämningen 1946. Det krävs skinn på näsan hos Löfven och Ygerman när dagens mediadramaturgi dokumenterar "Syrienutlämningen 2016", det har ju hänt en del på teknikområdet och redaktionernas politiska agenda på 70 år.

  SvaraRadera
 8. Enligt den socialdemokraternas historieskrivning har det varit deras uppgift att röja upp efter oansvariga borgerliga regeringar – tidigare har det varit ofinansierade skattesänkningar, nu en oansvarig migrationspoltik. Av pragmatiska skäl prioriterar de välfärdsstaten för den internationella solidariteten Intressant är att nu både traditionella vänster- och högersossar förenats mot den postmodernistiska/identitetspolitiska falangen.
  Erik S

  SvaraRadera
 9. Ygeman säger att Sverige kommer att utvisa upp emot 80000 flyktingar. Är detta möjligt? Jag tror att det är möjligt om politikerna vågar fatta förnuftiga beslut. Nu skall jag ge dem ett par tips.
  Först och främst borde det lagstiftas om att de som betalar svartlöner blir skyldiga att retroaktivt betala marknadsmässiga löner till de anställda svartjobbarna. Arbetsgivaravgifter skall kunna krävas in omgående oberoende av om svartjobbarna hittas eller inte. I de fall svartjobbarna inte hittas skall svartjobbarnas marknadsmässiga löner i deponeras hos länsstyrelsen och källskatt skall dras. Dessutom skall det finnas ett huvudentreprenörsansvar för näringsidkare som utnyttjar företag med svartjobbare. Denna åtgärd skulle troligen fånga upp många svartjobbare och därmed även sådana som skall utvisas från Sverige, vi skulle få in mera skattepengar till staten och det skulle öppna för riktiga anställningar av arbetslösa.
  En annan åtgärd som borde ge resultat skulle vara att de bidrag som betalas ut till de som fått ett avvisningsbeslut betalas ut kontant på polisstationer.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.