2016-01-29

Dan(S)k utveckling

Regeringen har gett gett polisen och Migrationsverket i uppdrag att förbereda avvisningar av mellan 60 000 och 80 000 personer personer under 2017. Det hela låter radikalt, men är i grund och botten helt naturligt. Antalet är direkt kopplat till det antal inkomna asylansökningar under 2015 som förväntas resultera i avslag. Avslag betyder i sammanhanget att man inte får stanna kvar i Sverige.

I praktiken har dock den humanitära stormakten Sverige på detta område visat sig vara fullständigt oförmögen att upprätthålla sina egna lagar. Utöver att ytterst få personer utvisas har de personer som i strid mot lagen vistas i Sverige (det vill säga den grupp som med en eufemism ofta kallas "papperslösa") getts rätt till omfattande samhällsservice på skattebetalarnas bekostnad.

Det är med andra ord lätt att raljera över utspelet, men kanske bör man i sammanhanget inte underskatta Socialdemokraterna. Den omläggning av migrationspolitiken som genomfördes i slutet av förra året var förvisso otillräcklig, men innebar ändå ett radikalt brott mot den tidigare linjen. Till en början hette det att detta var något man endast genomförde högst motvilligt, men nu försöker man allt oftare ogenerat ta politiska poäng på detta.

Det finns konkreta anledningar till detta. Utvecklingen är i snabb takt på att omöjliggöra socialdemokratisk politik i Sverige, och såväl förtroendet som väljarstödet för Socialdemokraterna störtdyker. Partiet vägrade länge att ta av sig skygglapparna, men sedan några månader tillbaka har polletten trillat ned. Sannolikt råder nu full panik inom partiets övre skikt.

Det är ingen slump att det var regeringens egen wonderboy Anders Ygeman som fick stå för utspelet om de många avvisningarna, snarare än den ansvarige men anemiske ministern Morgan Johansson. Det ligger också nära till hands att misstänka att det inte var någon slump att utspelet kom så snart efter förra veckans (för Socialdemokraterna helt förödande) Sifoundersökning. Partiet vill nu desperat visa sig handlingskraftigt.

Kort sagt, det finns anledning att misstänka att Socialdemokraterna menar allvar den här gången. Att omsätta Ygemans i konkreta resultat kommer emellertid bli svårt. Det kommer att sätta koalitionen med aktivisterna i Miljöpartiet på väldigt hårda prov och de metoder som kommer att krävas kommer vara allt annat än medievänliga.

Just därför är det väldigt intressant att Aftonbladets annars så rabiata ledarredaktion igår gav projektet sin välsignelse. Ingvar Persson framstår närmast som sansad då han förklarar att vad Ygeman förespråkar ligger helt i linje med en rättssäker och generös asylpolitik.

Problemet med detta är att de argument Persson nu framför är närmast identiska med argument som hans ledarredaktion tidigare förklarat vara genomrasistiska. Hade en borgerlig debattör för ett år sedan skrivit vad Persson skrev igår, hade Persson eller någon av hans kollegor tuggat fradga och skrivit en svaveldoftande text fullproppad av grova invektiv.

Aftonbladets ledarredaktion är dock inte vilken ledarredaktion som helst, den är en del av den stat i staten som det socialdemokratiska maktkonglomeratet utgör. När marken gungar under Socialdemokraterna gungar marken även under Aftonbladets ledarredaktion. Det är därför man, efter att i flera år har ropat vargen kommer, nu väljer att gå i bräschen för en utveckling som man fram till helt nyligen inte hade dragit sig för att kalla för en "dansk" sådan.
DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4