2011-11-06

Räknekunskaper

Den skarpsinte och vasstungade Cervenka berättar att "I veckan gick ett antal svenska pensionsbolag, banker och myndigheter ut i en debattartikel och varnade för alarmerande brister i räknekunskaperna hos vuxna i Sverige och i andra länder."

Smaka på den meningen. Alarmerade brister i räknekunskaperna. Jojo. Säger pensionsbolag. Och banker. Det vill säga samma människor som har talat om för oss hur vi kan öka vår skuldsättning, ja, att det till och med är sunt och bra att öka skuldsättningen.

Samma människor som gav ompaketerade subprimefordringar betyget AAA. Samma människor som räknade ut att Grekland, Italien, Portugal och Spanien uppfyllde konvergenskriterierna och således var redo för EMU.

Samma människor som säger att börsen kommer gå uppåt för all framtid, och att dina pensionspengar således är säkrade, men utan att ta in ändliga naturtillgångar i denna matematiska ekvation (alarmerande brister i räknekunskaperna, måhända?!).

Ekonomi är alldeles för allvarliga grejer för att skötas av ekonomer. Låt inte bullshit (eller fnordar) gå obemärkt förbi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

  • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
  • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
  • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
  • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
  • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.