2012-01-24

Är du Nordeakund? Byt bank!


När Nordea idag presenterar sin kvartalsrapport visar det sig att banken tjänar ungefär 100 miljoner kronor om dagen.

VD Christian Clausen berömmer sitt eget arbete, och finner vinstnivån rimlig. I synnerhet, påpekar Clausen, i dessa hårda dagar då Sverige och EU har skärpt kapitalkraven på bankerna, så att risken för bankkollapser som tar hela länder med sig i fallet skall minska något. Clausen tycks upprörd över att fått sin rörelsefrihet kringskuren på detta vis, och svarar därför med sämre service och fler avgifter så att bonusar och aktieutdelning under inga omständigheter skall bli lidande av nya spelvillkoren.

Clausen själv drabbas därför inte särskilt illa av kapitalkraven. Tvärtom kan han skratta hela vägen till... banken, då han lämnar den lägenhet för 26 miljoner han fått av sin arbetsgivare. Nordeas finske styrelseordförande Björn Wahlroos tycker detta är fullt rimligt. Det kan vara svårt för er svenskar - "idioter" - att minnas att Christian faktiskt inte är svensk utan har ett hem i Köpenhamn. Människor behöver faktiskt bo påpekar Wahlroos.

Sanningen om Nordea är dock att de är den storbank i Sverige som förvaltat sina kunders pensionsfonder sämst. Sanningen om Nordea är att man ökat sina räntemarginaler och konsekvent släpat efter med att följa Riksbankens räntesänkningar. Sanningen om Nordea är att 60 procent av bankens fonder har gått sämre än sitt index det senaste året. Sanningen om Nordea är att man har tjänat miljarder i fondförvaltningsavgifter för att "förvalta" fonder som störtdykt under räkenskapsåret.

Sanningen om Nordea är att 60 procent av deras fonder har gått back räknat över en tioårsperiod! Så mycket för det "långsiktiga sparande" bankernas fondrådgivare (det vill säga provisionsavlönade fondförsäljare) så ofta påpekar för oss kunder - "idioter"? - att fondsparandet är.

Som en slutgiltig förolämpning erbjuder dessutom Nordea sin typiske kund nollränta på insatta pengar och passar därefter på att ta betalt för Internetbank och betalkort - det vill säga, man tar i praktiken betalt av sina kunder för att låta Nordea låna deras pengar.

Är du kund hos Nordea? Byt bank direkt! Du kommer bli lurad av din nästa bank också, men inte riktigt lika ohämmat och hänsynslöst som du blir av Nordea.

SvD, SvD, SvD, DN, SVT, SVT,SR, Ab, Ab, E24, E24, E24,