2012-01-30

Sveriges statsskuld kommer att öka med 10 procent

EU håller ännu ett kristoppmöte om euron. Man har kanske lärt sig något sedan senast, för denna gång kallar man det för ovanlighetens skull inte för "sista chansen att rädda euron", och gör det därmed en smula svårare för häcklarna. Samtidigt är det uppenbart att man, när det kommer till kritan, inte har lärt sig någonting. Att hålla Grekland flytande står fortfarande överst på listan, trots att Athen löfte om bättring är ungefär lika trovärdiga som en alkoholists löften om att sluta dricka och landets underskottet ökar snarare än minskar.

En, får man anta, något irriterad Reinfeldt talade förvisso klarspråk idag, och sade det som alla vet men sällan säger: Grekland är bankrutt och landets högtidliga löften är inte vatten värda. Likväl planerar Sverige att låna ut 100 miljarder till IMF, så att den grekiska statsbankrutten kan skjutas upp ännu en tid och skuldberget kan ökas ytterligare. Om detta är det märkligt tyst idag och endast SVT rapporterar om saken, och då mest på temat att den ränta som kommer att betalas på lånet är låg.

SVT har såklart rätt om att 0,1 procent är en usel ränta, men detta spelar egentligen ingen större roll. Sverige kommer att behöva låna upp dessa pengar, och då den svenska staten för närvarande lånar till en ränta som är lägre än inflationen så är det i nuläget en rent vinstaffär för Sverige att låna.

Problemet är att 100 miljarder kronor motsvarar 10 procent av den svenska statsskulden. Just det, den svenska statsskulden kommer att öka med 10 procent, vi kommer att gå med i europakten och plötsligt har vår välskötta ekonomi tagit ett stort steg i grekisk riktning. Kostnaden för ytterligare svenska lån kan därefter komma att öka, vår statsskuld har ökat och vår exponering mot krisländerna har ökat betydligt, om än indirekt via IMF. Den dag lånen skall förnyas är det långtifrån säkert att man kan tala om en vinstaffär längre.

När sedan Grekland går i konkurs - vilket landet kommer att göra, var så säker - så kommer trycket på Italien att öka ytterligare. Skulle Italien därefter följa i Greklands fotspår så... är det allt annat än säkert att ens IMF kan betala sina skulder längre.

DN, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SVT, SVT, SR, Ab, Ab, Ab, Ab, SR, GP, Exp

5 kommentarer:

 1. Om Reinfeldt är så säker på att Grekland står inför statsbankrutt, hur kan han ens kontemplera, att låna ut ytterligare 100 miljarder till skuldkrisländerna via IMF. Han låter ju råna skattebetalarna med helt öppna ögon. Dessutom varför ljuger Borg & Reinfeldt om IMF-lånen till euron - det är en usel affär för Sverige ändå säger Reinfeldt och Borg tvärtom. Helt ansvarslöst och deras sagolika utsagot om dessa "lån" är inte med sanningen överensstämmande.

  SvaraRadera
 2. Lär dig först skillnaden på att låna och att råna.

  Sveriges minioritetsregering har gjort det som många hela tiden tjatar om, en blocköverskridande överenskommelse med S.

  SvaraRadera
 3. IMF verkar vara ledare för en internationell bankkartell. Just nu försöker IMF rädda de andra medlemmarna genom att föra över skulderna till länder.

  Borde inte IMF göra med Europas länder som man gör i Sydamerika: kräva att landet avreglerar sin ekonomi. I Europas fall borde jordbrukspolitikens fullständiga avreglering vara ett krav för att lån ska betalas ut. Fast då skulle antagligen inte lånen behövas.

  SvaraRadera
 4. IMF är länders centrala lånebank och vi måste dansa efter deras pipa. Om vi inte gör det så kan IMF kalla på pappa BIS och lägga tryck på Sveriges Centralbank :D

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.