2012-01-30

Sveriges statsskuld kommer att öka med 10 procent

EU håller ännu ett kristoppmöte om euron. Man har kanske lärt sig något sedan senast, för denna gång kallar man det för ovanlighetens skull inte för "sista chansen att rädda euron", och gör det därmed en smula svårare för häcklarna. Samtidigt är det uppenbart att man, när det kommer till kritan, inte har lärt sig någonting. Att hålla Grekland flytande står fortfarande överst på listan, trots att Athen löfte om bättring är ungefär lika trovärdiga som en alkoholists löften om att sluta dricka och landets underskottet ökar snarare än minskar.

En, får man anta, något irriterad Reinfeldt talade förvisso klarspråk idag, och sade det som alla vet men sällan säger: Grekland är bankrutt och landets högtidliga löften är inte vatten värda. Likväl planerar Sverige att låna ut 100 miljarder till IMF, så att den grekiska statsbankrutten kan skjutas upp ännu en tid och skuldberget kan ökas ytterligare. Om detta är det märkligt tyst idag och endast SVT rapporterar om saken, och då mest på temat att den ränta som kommer att betalas på lånet är låg.

SVT har såklart rätt om att 0,1 procent är en usel ränta, men detta spelar egentligen ingen större roll. Sverige kommer att behöva låna upp dessa pengar, och då den svenska staten för närvarande lånar till en ränta som är lägre än inflationen så är det i nuläget en rent vinstaffär för Sverige att låna.

Problemet är att 100 miljarder kronor motsvarar 10 procent av den svenska statsskulden. Just det, den svenska statsskulden kommer att öka med 10 procent, vi kommer att gå med i europakten och plötsligt har vår välskötta ekonomi tagit ett stort steg i grekisk riktning. Kostnaden för ytterligare svenska lån kan därefter komma att öka, vår statsskuld har ökat och vår exponering mot krisländerna har ökat betydligt, om än indirekt via IMF. Den dag lånen skall förnyas är det långtifrån säkert att man kan tala om en vinstaffär längre.

När sedan Grekland går i konkurs - vilket landet kommer att göra, var så säker - så kommer trycket på Italien att öka ytterligare. Skulle Italien därefter följa i Greklands fotspår så... är det allt annat än säkert att ens IMF kan betala sina skulder längre.

DN, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SVT, SVT, SR, Ab, Ab, Ab, Ab, SR, GP, Exp