2012-06-17

Att spotta skattebetalarna i ansiktet

Skatter är ett intressant fenomen. Krasst uttryckt utgör de konfiskering av en del av den ersättning vi fått för att arbeta, och grunden för deras legitimitet är i mångt och mycket lagd under medeltidens feodalsamhällen då fogdar organiserat rånade småfolket på pengar. Inte så mycket för det gemensamma bästas skull som för att någon lokal småpåve skulle få fortsätta leva i sus och dus.

Idag är skatter grunden på vilket vårt moderna samhälle vilar, och oavsett vår partifärg är det förmodligen väldigt få av oss som vill ändra på den saken. Om var nivån på skatterna skall ligga finns det såklart väldigt skilda uppfattningar om, men få ifrågasätter dem nog som sådana. Men gissningsvis är en förkrossande majoritet eniga om att skattemedel skall gå till angelägna projekt och inte till... låt oss kalla det trams.

Försvarsindustrin är ett annat intressat fenomen. Branschen är genomrutten och korrupt och dess tentakler når ofta djupt in i maktens korridorer. Att Sverige envisas med att bygga egna stridsflygplan, trots att vi tycks vara tillräckligt anständiga att inte på allvar ge oss in de mutstrider som är förutsättningen för att få dem sålda, går inte att förklara utifrån logiska argument. Den som analyserar fenomenet i termer av arbetsmarknadsåtgärder för civilingenjörer och nationell prestige har däremot förmodligen betydligt bättre chanser att finna en förklaring...

Då Saudiskandalen blev offentlig blev svenska staten tagen på bar gärning med händerna djupt ned i syltburken. Såväl socialdemokratiska som borgerliga regeringar hade under flera år närt ett projekt där saudiska oljepengar skulle flöda ned i svenska fickor och hålla igång den konstgjorda andning som håller ett antal brukssamhällen vid liv ännu en tid. Att de vapen som Sverige skulle hjälpa saudierna tillverka skulle gå till att krossa uppror mot korrupta diktatoriska regimer i Saudiarabien, Bahrain och, får man förmoda, med tiden även andra länder i regionen vägde lätt mot de fördelar man på det här sättet hoppades skaffa sig.

Och vad göra när politiker och tjänstemän, betalda med skattemedel, på detta sätt blir påkomna med att bete sig riktigt grisigt? Jo, en PR-konsult anlitades för ännu mer skattepengar. PR-konsultens uppdrag var att, för Dina pengar, övertyga Dig om att ingen av de politiker eller tjänstemän som avlönas för Dina skattepengar har gjort fel. De kunde lika gärna ha spottat dig i ansiktet direkt. Effekten hade varit densamma men det hade åtminstone blivit mycket billigare.

SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, DN, SR1, SR2, SR3, SR4, GP

6 kommentarer:

 1. Ett sånt dravel! Journalister tycker att ca 3 öre per svensk är mycket pengar!! Momsen går tillbaka till staten så den är ingen kostnad.Totalt är det ca 2,5öre/svensk! Borde vi inte ha test på folks omdöme för att de ska ha rösträtt? Pengastrecket tillbaka?

  SvaraRadera
 2. Än sen då?

  Spelar ingen roll om det är 2,5 öre eller en tusenlapp, det är inte okej ändå. Dessutom är det knappast någon isolerad företeelse, mängder av skattepengar slösas bort på projekt med ungefär samma samhällsnytta som detta.

  Det är ett symptom på att man någonstans har glömt vad skattepengar kommer ifrån, och vad de förväntas användas till.

  SvaraRadera
 3. Tycker FOI visar på sunt förnuft. De hade haft möjlighet att anställa en sådan person på heltid för att hantera kriser när de dyker upp, men istället köper de in experter när det behövs.

  Skillnaden är att en anställning skulle kostat minst 500.000 kr/år

  Så detta är som vanligt att göra en höna av en fjäder.

  SvaraRadera
 4. Det handlar inte om ett val mellan att köpa konsulttjänster eller att anställa någon. Det handlar om att FOI skall göra sitt jobb och inte ge sig in i opinionsbildningen över huvud taget.

  SvaraRadera
 5. Mr Anonym, Fnord har helt rätt. Våra statliga myndighete skall inte använda skatteprngar för att lindra kriser, om krisernas lösning handlar om att dölja oegentligheter för uppdragsgivarna, dvs det svenska folket.

  Om så denna tjänst som beställdes var gratis så var det oförskämt.

  SvaraRadera
 6. om 2.5 öre per medborgare är såå lite pengar, starta gärna en en ny insamling, jag nöjer mej med att få 1 öre per svensk!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.