2012-06-17

Ett val mellan två charlataner

Det är i skrivande stund ännu oklart vilket parti som blir störst i det grekiska valet, och därmed tar hem de förmodligen avgörande 50 bonusmandaten. Klart står däremot att det blir något av partierna Ny demokrati eller Syriza.

Ny demokrati är det parti som mer än något annat har orsakat krisen till att börja med. Det är också partiet vars ledare, på grund av personliga motsättningar med den socialdemokratiske ledaren, tvingade fram det nyval som förra månaden lämnade landet utan regering mitt under rådande avgrundsdjupa kris.

Syriza är å sin sida partiet som lovar att grekerna både skall få äta äta kakan och ha den kvar. Grekland skall, enligt Syrizaretoriken, ignorera sina förpliktelser till omvärlden, öka de offentliga utgifterna men ändå behålla den i Grekland populära euron. Att landets - lånade - pengar tar slut om en månad och därmed omöjliggör ytterligare statliga utgifter, ökande eller inte, tycks inte bekomma partiet. Partiets slogan om att "Åtstramningspolitiken fungerar inte" upprepas nu flitigt av den grekiska allmänheten, som därmed funnit det till synes perfekta sättet att rättfärdiga denna strutspolitik inför sig själva.

Det spelar inte så stor roll vilket av partierna som vinner, det kommer sluta med katastof ändå. Grekland har trots år av krispolitik inte ens klarat av att börja driva in sina skatter eller få en budget i balans ens utan att man räknat in de astronomiska räntekostnaderna. Att opinionen därtill klamrar sig fast vid den euro som landet bevisligen inte är mogen, utan snarare i kombination med interninflation skapat en stor del av problemen genom att undergräva landets konkurrentskraft, gör inte direkt saken bättre.

Räkna kallt med fortsatt kaos och ytterligare börsfall. Och bli inte förvånad om Tyskland snart tröttnar.


Uppdatering: Ny demokrati har utropat sig till segrare och Syriza har erkänt sig besegrade. I en presskonferens alldeles nyss beskrev Ny demokratis ledare Antonis Samaras sitt parti som det parti som är och har varit den ansvarsfulla kraften i grekisk politik. Yeah, right.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, SvD13, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, SR6, SR7, SR8, SR9, GP, Ab1, Ab2

2 kommentarer:

Anonym sa...

De återkommande stödpaketen till krisländerna liknar på ett skrämmande sätt ett pyramidspel eller uppläggen i de s.k. Nigeriabreven. För att inte förlora den intiala insatsen så försöker man hela tiden locka in nya spekulanter och/eller mer pengar från de som redan trott på stödpaketen mirakulösa ekonomiska effekter.

Just nu försöker ett flertal statschefer och EU-politiker för fullt sälja in nya andelar till sina länder/väljare. Skulle ni personligen vara sugna på att satsa? Staterna har ju redan satsat för oss väljare så vi är ju med i spelet trots allt. Grattis medborgare, du sitter just nu indirekt på finfina andelar i "Eurokrisspelet".

Anonym sa...

Valdigt bra analys..Tyskland borde ha trottnat for klangesedan..Grekland ar ett land i tredje varlden med enorm korruption..en so called "failed state"...