2012-06-12

Det skruvas besvärat på sig

Folkpartiet har idag gjort ett utspel i invandringsdebatten. Debatten lär de närmaste dagarna präglas av uttryck som "en fadd eftersmak", "fiska i grumliga vatten", "tveksamma motiv" och "värdegrund". Folkpartiets utspel kommer att bli föremål för en intensiv diskussion, men vad som knappt kommer att tas upp i denna diskussion är vad Folkpartiet faktiskt har sagt.

Jag har hittills undvikit att kommentera invandringsfrågor på denna blogg. Ämnet är minst sagt infekterat och den som ger sig in i debatten kan väldigt lätt bli rejält bränd och stämplad. På Facebook har människor som påstår sig vara 99 procent - även om 5,6 procent förmodligen ligger närmare sanningen - startat gruppen Vita kränkta män, där de flesta som inte delar deras åsikter reduceras till löjeväckande halmdockor. När någon påpekar att de aldrig bemöter några argument så finner de snabbt råd. Inte genom att börja bemöta argument, utan genom att uppfinna en ny halmdocka som klagar över att de aldrig bemöter några argument. Argumentationsteknik på hög nivå.

Låt det vara hur det vill med den saken. Men att föreslå språktest för medborgarskap behöver inte vara rasism eller att fiska i grumliga vatten. Det behöver inte vara att behandla vissa grupper som andra klassens människor. Att hjälpligt kunna språket är en förutsättning för att kunna delta i den svenska samhällsdebatten, att bilda sig en välunderbyggd åsikt inför val och en stor hjälp för att ta sig in på arbetsmarknaden. Att så många svenskar idag besvärat skruvar på sig, håller inne med sin åsikt och får höra ordet "kontroversiellt" nämnas väldigt många gånger är kanske ett tecken på att någonting inte står riktigt rätt till med den svenska offentliga debatten.

Fotnot: http://admin.twingly.com/UserPages/Abuse.aspx har varit här och tittat. Såklart. Det sker närmast systematiskt varje gång jag bloggar om något som avviker det minsta från den offentliga debattens comfort zone. Vilket är lite ironiskt, då det också ganska väl belyser poängen med detta inlägg.
DN1, DN2, SvD1, SvD2, SvD3, SR1, SR2

3 kommentarer:

 1. Ja, här kommer man ju naturligtvis genast att tänka på Kung Karl XIV Johan:

  "Allt skedde på franska. Karl Johan lärde sig förstå en del svenska, men han talade aldrig språket"

  Som alltså uppenbarligen stod helt utanför "samhällsdebatten"? Nu fanns det ju inget Folkparti på Karl XIV Johans tid. Men även så sent som på mitten av 1900-talet genomfördes tvångssvenska mot den svenska urbefolkningen i norra Sverige, och nu är det alltså åter dags. De som har Sámegielat eller meänkieli som modersmål kan alltså förlora sitt svenska medborgarskap.

  SvaraRadera
 2. Man behöver kanske inte göra sig dummare än vad man är. För den som står längst upp i hackordningen så är situationen ganska annorlunda än vad den är när man står längst ned.

  Vad lokala minoritetsspråk beträffar så är det ju såklart dessa man i första hand bör lära sig om man bor i området, snarare än landets huvudspråk. Men idag finns det i princip inte några sådana områden i Sverige längre.

  SvaraRadera
 3. För att undvika risken för fler avsiktliga missförstånd så kanske jag skall förtydliga mig lite.

  I områden där ett minoritetsspråk har en dominerande ställning - så som tidigare var fallet i t ex Tornedalen och Norrbottens inland - så är det i första hand minoritetsspråket man bör lära sig.

  På samma sätt gör man väl klokast att som nyinflyttad i Katalonien lära sig katalanska snarare än spanska. Som nyinflyttad i Sydtyrolen kan det vara klokt att satsa på tyskan, snarare än italienskan.

  För Sveriges del så är såvitt jag vet de flesta tornedalingar idag tvåspråkiga eller svenskspråkiga, och under de omständigheterna är det kanske läge att fokusera på svenskan istället för finskan.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.