2012-06-28

När blev vi fartblinda?

Miljöpartiet har idag slutit en överenskommelse med regeringen, vilken skall ge dem som vistas illegalt i Sverige rätt till vård, subventionerad medicin och skolgång.

När de svenska politikerna inte ens kan stå för att de personer Migrationsverket har bestämt skall utvisas skall utvisas, när samhällets ena hand aktivt skall gå in och motverka vad den andra gör, har någonting gått fel. När tidningarnas rapportering om detta beslut - som inte ens större delen av regeringen egentligen ville ha - flyttas långt ned i nyhetsflödet och kommentarer och bloggar lättvindigt tas bort så fort de abuseanmäls efter att inte gett överenskommelsen sitt stöd, så har det blivit väldigt lågt i tak.

Det är bra och önskvärt att samhällets auktoriteter tar ställning mot nazister och uttrycker sin avsky för mördare och terrorister som Ausonius, Mangs och Breivik. Men när detta engagemang mynnar ut i missvisande nyhetsrapportering, klappjakt på kritiska röster och ett slentrianmässigt kategoriserande av kritiker som "näthatare" och "rasister" vilka man automatiskt klumpar ihop med Breivik och hans illdåd, gör man sig skyldig till exakt samma sorts intolerans man ville ta avstånd från - och de vackra talen om yttrandefrihet, tolerans och om att "gilla olika" börjar klinga väldigt ihåligt.
DN, SvD1, SvD2, SR, GP, Ab

7 kommentarer:

 1. Jo - detta beslut känns ju lite konstigt. Å ena sidan är de här illegalt och skall utvisas. Å andra sidan lever de ett dubbelliv där de har nästan fulla förmåner. Snacka om schizofrent. Låter inte det ringaste humant. Desutom - hur skall det gå till? Måste vi inte anonymisera Sverige helt för att kunna göra detta. Ingen vet vem någon är. Bara att knalla in på ett sjukhus och få vård. Ingen frågar vem man är. Eller?

  SvaraRadera
 2. Trevligt. Jag betalade 3400:- för en rotfyllning samt ytterligare 1500:-när jag var på akuten för samma tand. Nu skall jag finansiera de som egentligen inte får vara här fast de egentligen får......

  /Bo

  SvaraRadera
 3. Bo: när jag ser ditt meddelande gör det mig ledsen. Jag blir ledsen varje gång jag ser vanligt folk (papperslösa) ställas mot vanligt folk (du, som fick betala dyrt för vård). Anledningen att jag blir det är att jag själv uppfattar det som att orättvisan inte står mellan "vanligt folk". Utan, mellan vanligt folk och de som skor sig på oss, dvs, de rika, s.k. "överklassen", tjänstemän som åker på lyxresor, osv.

  När du skriver att du ska finansiera papperslösas sjukvårdsnota, blir jag ledsen eftersom jag ser det som att ditt meddelande bidrar till att upprätthålla bilden av att det är de - invandrare / papperslösa / flyktingar - osv, som är problemet. Och inte finanskapitalismen, utförsäljningen av vården, och så vidare. Inte minst: idén att de som lever i lyx har "förtjänat" det för att de har varit "driftiga".

  SvaraRadera
 4. Detta är provocerande! När utlänningar, utan asylskäl, får förmåner som jag bidragit till att finansiera med höga skatter har något blivit helt galet. Nu behöver man inte lämna Sverige, trots att man saknar asylskäl, utan kan dröja sig kvar och söka asyl på nytt efter 4 år. Så kan man fortsätta ett tag tills man anses fått anknytning i Sverige, skaffat barn här mm och får uppehållstillsånd ändå. Det är alldelses för många som utnyttjar systemet!

  SvaraRadera
 5. Bra sammanfattning Fnordspotter. Vi lever i en idiokrati där papperslös verkar tolkas som fattig snarare än illegal.

  SvaraRadera
 6. Jag förstår inte riktigt. Om man har laglig rätt till sjukvård och träder fram då är man väl inte gömd längre? Och är man här illegalt och har varit gömd ska man väl, efter behövlig behandling på sjukhus, överlämnas till polisen för verkställande av beslut?

  SvaraRadera
 7. Riksdagen stiftar en lag som säger att om man får avslag på sin ansökan om att få stanna i Sverige så skall man lämna landet. Men sen ger samma riksdag förmåner till de som inte gör det. Logik?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.