2012-09-27

"Johan och Martin" hycklar

Martin Schibbye och Johan Persson har idag uppträdit på Bokmässan, där de talat sig varma för yttrandefriheten och fängslade journalisters situation. Som av en händelse passar Johan Hakelius samma dag på att påminna oss att även om vi alla har rätt till tryckfrihetet, så har vissa så att säga mer rätt till tryckfrihet än andra.

Då kommunistdiktaturen på Kuba 2003 fängslade ett stort antal journalister och andra oppositionella ställde sig Martin Schibbye bakom gripandet. 'Kuba har som alla andra länder rätt att försvara sin existens som land. De 75 "demokratiaktivisterna" är inte politiska fångar, de är spioner för en fientlig, utländsk makt, och dömdes i domstolar', lät Martin Schibbye och den sekteristiska organisationen "Revolutionär Kommunistisk Ungdom" i vilken han var medlem meddela.

Idag när Schibbye och Persson har blivit "Martin och Johan" med hela folket - eller åtminstone med hela vänstern och journalistkåren - är det kanske dags att ta ett steg tillbaka, och reflektera över deras agenda och engagemang för press- och yttrandefriheterna en gång till.
SvD1, SvD2, GP1, GP2