2012-10-03

Ligisten som kränktes

KDU:s Aron Modig skrev nyligen en debattartikel i vilken han kallar stenkastande ungdomar för ligister. Idag får han svar på tal av socialdemokraten Joel Ensjö från Tensta.

Ensjö tycker det är kränkande av Modig att kalla våldsverkarna för ligister, och anser detta tyder på förakt för de människor som bor i förorterna, ja rentutav ett populistiskt lågvattenmärke. Därefter skriver samma Ensjö att Modig, då han kallar stenkastande ungdomar för ligister, drar alla över en kam och stämplar ungdomar som ligister i största allmänhet.

Well, vad skall man säga? Om stenkastande ungdomar inte är ligister, vilka är det då? Är det kanske så att ligist är en kränkande benämning som inte borde användas om någon alls? Skall vi kanske utöka resonemanget till att sluta använda kränkande benämningar som "mördare", "rånare" och "våldtäktsmän" också?

Att sedan Ensjö använder Modigs resonemang om att stenkastare är ligister, till att påstå att Modig kallar förortsungdomarna för ligister i största allmänhet, är ännu mer bisarrt. Antingen är alla förortsungdomar i Ensjös erfarenhet stenkastare, eller så har Ensjö stora problem att förstå en enkel meningsbyggnad. En annan möjlighet är såklart att Ensjö har begåvats med såna politiska skygglappar att han medvetet missförstår allting som hans politiska motståndare säger.

Självklart kan och bör problem med ungdomskriminalitet bemötas med socialpolitik, i alla fall evidensbaserad sådan. Detta betyder emellertid inte att kriminella skall slippa stå till svars för sina brott. Framför allt innebär de inte att de skall slippa kallas för "ligister".
SvD

4 kommentarer:

 1. Givetvis lämnades ingen möjlighet att kommentera artikeln !! Alla vet,vilka figurer det är fråga om som.Alla tiger...Inte tar Nisse från Bandhagen T-banan till dessa "utanförskapsområden" bara för att jävlas med polisen ?
  Men allra värst,alla kategorier,är samhällets fullständiga abdikation inför sådana här företeelser. man kan tycka det är dags att ställa frågan:vad sak hända innan man börjar ta itu med dessa "yttringar" ?

  SvaraRadera
 2. Antagligen för att SVD "vet" att dessa artiklar är favorit ställe för att sprida fördomar i stället för att hålla en vettig diskussion om ämnet.

  Men det kan mycket väl vara "nisse från Bandhagen" som håller på och jävlas, för att skapa "respekt" inom sitt kompis gäng. med tanke på hur många curling föräldrar det finns. men det förståss, det händer aldrig svenska ungdomar? eller?

  SvaraRadera
 3. Om man fortsätter som J.E. att skylla på allt och alla och inte börja kräva det individuella ansvaret av enskilda individer, som man borde göra i rättsstat,då ger han till dem rätt att härja fritt.
  Om man bränner grannens bil, som också är invandrare, då mot vem de protesterar? Har ngn. frågat dem mot vad de egentligen protesterar? J.E. med sin "inte alla" skadar mig och andra som inte är "de alla" för att du ger sken av att vi håller med dig. Har du frågat oss vad vi tycker om dem?

  SvaraRadera
 4. Som vanligt, ös in mer skattepengar så löser sig problemet. Been there, done that.
  Om nu Rinkeby är så kreativt varför går inte de boende ut och tar dessa ligister i örat.
  Der är ju bara en liten klick som förstör så kapitalt för alla andra.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.