2012-10-09

Schibbye & Persson - ett logiskt val

Enligt spelbolagens odds är Martin Schibbye och Johan Persson heta kandidater för årets fredspris. Skulle detta bli verklighet vore det faktiskt inte heller ett helt överraskande val. Den norska Nobelkommittén har tidigare belönat Wangari Maathai som hävdade att AIDS skapades av vita för att utrota Afrikas svarta befolkning, terroristen Yassir Arafat för att han slutade med terror, Barack Obama för att han efterträdde George Bush och av någon outgrundlig anledning också Alva Myrdal.

Schibbye och Persson är därför ganska logiska val för detta pajaspris. De är vänsterextremister och tycker att kubanska oppositionella - inklusive journalister - förtjänar fängelse om de oppnonerar sig mot Castrodiktaturen. Utöver dessa i sammanhanget goda meriter är deras enda egentliga insats dessutom att de blivit satta i fängelse, vilket också resonerar väl med prisets långa tradition av godtycklighet.

Det är förvisso försent för dem att väljas till George Bushs efterträdare, men det är inte försent att koka ihop några smaskiga konspirationsteorier - måhända var Carl Bildt insyltad i skapandet av AIDS? - eller ställa sig helhjärtat bakom en terroristorganisation eller två. På så sätt kan våra två hjältemodiga svenska journalister maximera sina chanser att faktiskt ta hem priset.

Fnordspottings heta kandidattips för Nobels fredspris 2013: Göran Greider, Anton Abele och Vladimir Putin.