2013-03-31

Rösta MP för lönedumpning

Två moderata riksdagsledamöter, Gunnar Axén och Mikael Cederbratt, skriver idag på Brännpunkt att regeringen under våren ämnar lägga förslag i syfte att motverka oseriös arbetskraftsinvandring till Sverige. Vad dessa förslag går ut på presenteras inte. De säger däremot sig vilja "vara tydliga med att det inte är samma sak som att ännu en gång stänga dörren mot omvärlden som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill".

Genom att klumpa ihop Socialdemokraterna och Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna vill man därmed ge oppositionen en rejäl bredsida. S och V står tillsammans med SD för en rasistisk politik, är det lätt maskerade budskapet man vill framföra. Som grädde på moset får man därmed ge igen för de rasismanklagelser man själva tidigare fått från samma vänsteropposition. SM i antirasism fortsätter därmed, och det redan rejält urvattnade ordet "rasism" - om än outtalat i meningen - tappar därmed ytterligare lite av sin kvarvarande mening.

Att arbetskraftsinvandringen skulle vara någonting bra är emellertid inget man vill ifrågasätta, vilket man också understryker med att den skall "rusta Sverige inför den kommande arbetskraftsbristen". Man tillägger därefter lite dramatiskt att "vår vision är klar – att hålla dörren öppen för den som vill komma och bidra med arbete till framtidens Sverige – och att se till att vi har ett regelverk som ger en bra grund och lika villkor för det".

Detta låter bra, eller hur? Problemet är bara att Sverige med sina höga skatter inte är särskilt attraktivt för välutbildade personer från andra länder. Det är inte särskilt många ingenjörer eller läkare som kommer till Sverige. Den arbetskraftsinvandring som sker till Sverige handlar snarare om städare och diskare, det vill säga yrkesgrupper i vilka arbetslösheten redan är skyhög.

Att den befintliga arbetskraften inom dessa yrken får konkurrens av invandrad arbetskraft kan bara leda till en sak, nämligen att lönerna pressas nedåt. Dels för att det blir fler personer som slåss om samma jobb, dels för att den invandrade arbetskraften hamnar i en beroendeställning gentemot sin arbetstagare och därmed inte på allvar kan kämpa för högre lön.

Det saknas med andra ord inte inhemsk arbetskraft villig att utföra dessa jobb, vilket naturligtvis också leder till missbruk av systemet. Varför anställa någon arbetslös när man kan anställa någon från ett annat land, villig att utföra jobbet till lägre lön och som ibland till och med är villig betala för att få jobbet?

Det finns en logik i att en borgerlig regering stödjer en sådan utveckling. Det stora mysteriet i sammanhanget är att Miljöpartiet gav det hela sin välsignelse.Dagens lästips: Merit Wager om de dubbla måttstockarna på DN:s ledarsida.
SvD1, SvD2, VK, NSK, Arb, HG, ÖP, VLT, GD, LT