2013-04-15

Förnumstigheter på ledarplats


Dagens Nyheter skriver idag på ledarplats om Omar Mustafa och de åsikter han håller sig med att "de åsikter som uttryckts här – män och kvinnor har olika roller i samhället, homoäktenskap kan inte tillåtas inom samfundets ramar – är inte typiska för muslimer."

Jag skulle vilja veta på vilka grunder de gör detta tvärsäkra uttalade. Krav på källor framförs ofta när invandringspolitiken och dess konsekvenser "diskuteras", eftersom många rykten påstås vara i omlopp. Nåväl, jag utmanar DN till att belägga detta påstående med källor. För jag är nämligen inte helt övertygad.

Samtidigt framförs nu kritik mot att Mustafa tvingades bort, absurt nog bland annat från Peter Weiderud, ordförande för den socialdemokratiska broderskapsrörelsen. "Svenska muslimer hör till de mest progressiva i världen, och Omar Mustafa tillhör de mest progressiva" säger Weiderud.

Återigen inställer sig därmed frågan om vilka det är som egentligen är rasisterna i sammanhanget. Är man rasist om man kräver av muslimer vad man kräver av alla andra? Eller är det kanske snarare så att det är den som tycker Omar Mustafa är jätteduktig som är lite mer progressiv än muslimer på andra håll, som håller sig med en kolonial syn på folk från Mellanöstern?


Elevrådets förnumstiga informationsblad?

SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SR1, SR2, SR3, SR4