2013-05-14

Mer vinklad nyhetsrapportering

Idag meddelades det att ambulanspersonalen som vägrade köra en asylsökande till sjukhus har avskedats från sina jobb.

Jag är inte rätt person att bedöma huruvida de agerade oprofessionellt eller ej. Jag vet inte heller vilka uttalanden de gjort eller i vilken kontext dessa har fällts. Men att tidningarnas rapportering är vinklad och osaklig är uppenbart:

  • Aftonbladet omnämner personen som hoppade som "flykting". Detta trots att Migrationsverket hade avslagit hans asylansökan, och därmed funnit att han hade saknade flyktingstatus.
  • I SvD glömmer man - återigen - bort att nämna att hoppet skedde ned i ett skyddsnät räddningspersonalen satt på plats, under fönstret från vilket han hotade hoppa. Även Aftonbladet utelämnar denna "detalj".
  • SVT Text nöjer sig inte med att benämna den hoppande som "flykting", de påstår därtill också att han var "skadad" fastän inte så var fallet.

Det håller inte att påstå att nyhetsrapporteringen är objektiv och att det är högt i tak i Sverige, för så är uppenbart inte fallet.


Skärmdump från SVT Text. Artikeln kan i skrivande stund läsas här, men innehållet förändras löpande.Skärmdump från Expressens förstasida (klicka för större bild). Påståendet om att den asylsökande "låg skadad" återfinns dock inte i artikeln.


Dagens TV-tips: Uppdrag granskning imorgon (onsdag) 20.00 om den vinklade invandringsjournalistiken.
SR1, SR2