2013-08-20

Härskarteknik

Halmdockor och härskartekniker är populära i den offentliga debatten nuförtiden.

När folk i sin frustration över det svenska debattklimatets låga takhöjd avslutar meningar med att "men så får man väl inte säga i det här landet" börjar man håna detta uttalande i sig. Det är en praktisk fokusförflyttning, det där som kommer före ordet "men" blir något man inte längre behöver bekymra sig om.

När det börjar kritiseras hur allehanda människor blir kränkta över allt mellan himmel och jord, uppfinner man en Facebookgrupp med namnet "Vita kränkta män". Man vrider därmed – utan att diskutera de faktiska förhållandena – ordet ur händerna på sina politiska motståndare och gör ordet "kränkt" till sitt eget verktyg.

Gemensamt för tekniker av detta slag är att man vill undvika att debattera sakfrågan. Sakfrågan är nämligen betydligt svårare att debattera, i synnerhet om ens motståndare har argumenten på sin sida och man själv inte har det.

(... och ja, jag har även sett exempel på att man på samma vis hånar den som kritiserar att man vägrar diskutera sakfrågorna. Det tycks finnas en halmdocka bakom varje halmdocka.)

På Aftonbladet kultur återfinns just en tecknad bild. Den föreställer en man, avbildad för att framstå som så patetisk det bara går; i bästa frenologiska tradition inkluderar man till och med en låg panna.

Mannen i fråga klagar på hur media tonar ned det vänsterextremistiska våldet, underförstått samtidigt som så stor vikt läggs på att uppmärksamma det högerextrema. Inga argument för att invändningen är fel i sak framställs. Man bara tillskriver honom ett inkonsekvent citat och utmålar honom som en ful och patetisk man. Med låg panna. Troligtvis utan flickvän.

Det räcker.

Bland sidans kommentarer påpekar en del just detta. Svaren på dessa kommentarer är variationer på temat "höhöhö, du är precis som den fule patetiske mannen på bilden, höhöhö".

På detta sätt tar man härskartekniken till nya höjder. Man går till personangrepp på sina ideologiska motståndare, man angriper deras utseende, huvudform och klädsel, därtill på ett sätt som hade genererat ramaskri om metoden riktats mot kvinnor. Och varje tänkbar invändning tas till intäkt för att man har rätt.

Man undviker dock att – höhöhö – diskutera sakfrågan. Det är det viktigaste, för det är en debatt man aldrig kan vinna i det här fallet. Med intellektuell ohederlighet, däremot, kan man komma långt.

Läs mer om serietecknaren här. Liv Strömquist har dessutom gjort sig ett namn på snarlika serier.


Ab

4 kommentarer:

 1. Aftonbladet och dess anhängare är folk med dåligt självförtroende och mindervärdighetskomplex, precis som Aftonbladets journalister och ledning.

  Jag undviker kategoriskt alla länkar till Aftonbladet eftersom det är Sveriges sämsta tidning, skriven av Sveriges sämsta journalister, med Sveriges sämsta källkritik och Sveriges absolut sämsta innehåll. En riktig jävla skittidning!

  SvaraRadera
 2. Som läsare skyr jag den som pesten.

  Som bloggare läser jag den i studie- och inspirationssyfte. :)

  SvaraRadera
 3. Den tidningen är fruktansvärt trist framförallt för att den är så starkt vinklad och så förutsägbar.Det räcker med att se rubrikerna så vet du innehållet i artiklarna.

  SvaraRadera
 4. Mona: Haha, ja, väldigt sant. Dålig för blodtrycket är den dessutom.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.