2013-08-07

Kränkthetsindustri

Årets upplaga av Pridefestivalen har blivit polisanmäld. Inte av någon vit kränkt man om någon till äventyrs nu trodde detta, utan av Afrosvenskarnas riksförbund.

En deltagares smink fick Afrosvenskarnas riksförbund att polisanmäla inte bara den svartsminkade deltagaren i fråga, utan även festivalchefen. I ett pressmeddelande från förbundet kan man – utöver en utläggning om "afrofobisk tårta" – bland annat läsa följande:

"Blackface är en av de absolut vidrigaste rasistiska symbolerna som använts för att beröva svarta människor deras värdighet och uppmana till våld och förföljelse."


Klicka för större bild

Problemet med detta resonemang är bara att oavsett vad man tycker om fenomenet "blackface" som sådant kan det aktuella fallet knappast sägas vara ett exempel på detsamma. Av bilden ovan framgår tydligt att läpparna inte är målade röda eller breda och såväl tändernas som ögonens färg är de naturliga. Det enda vi har är någon som svärtat sin hud. Någonting som uppenbarligen enligt Afrosvenskarnas riksförbund är kränkande och borde vara straffbart.

Att Afrosvenskarnas riksförbund väljer att polisanmäla den svartsminkade deltagaren är en sak. Att man däremot väljer att även polisanmäla festivalchefen och skickar ut ett pressmeddelande i vilket man påstår att Pride "uppmanar till våld och förföljelse" är inte bara extremt överdrivet och orättvist, det är ren och skär kränkthetsindustri.

Värt att påpeka i sammanhanget är också att bara för att ett förbund kallar sig för "Afrosvenskarnas riksförbund" betyder inte detta att de automatiskt representerar alla personer i Sverige av afrikanskt ursprung. Vid en internrevision visade det sig till exempel att antalet betalande medlemmar i Stockholmsdistriktet uppgick till 47 personer.

Den siffra som angavs vid en bidragsansökan till dåvarande Integrationsverket var dock 1 226. Med andra ord hade den bidragsgrundande siffran över antalet medlemmar angivits till ett värde 26 gånger större än det verkliga. Detta bidragsfusk säkrade föreningen hundratusentals kronor av skattebetalarnas pengar.


SvD1, SvD2, DN, SR, Ab1, Ab2, LT, NSk