2013-09-02

54 procent i skatt

Att grundskattesatsen i Sverige är cirka 30 procent är en ofta upprepad "sanning". Detta är dock i praktiken ganska långt från verkligheten.

År 2012 var genomsnittslönen i Sverige 29 800 kr. Före dessa kronor dök upp på lönebeskedet hade emellertid redan 9 363 kronor dragits genom den dolda skatt som går under namnet "arbetsgivaravgift".

Hur mycket skatt som därefter drogs från denna lön varierar med kommun och landsting, men på Jobbskatteavdrag.se kan man se att den i genomsnitt uppgick till 7 320 kronor.

När återstående 22 480 kronor spenderas tillkommer moms. Denna varierar beroende på vad det är som köps för pengarna, men för ett normalköp innebär detta en momssats på 25 procent, vilket innebär att 20 procent av det pris som prislappen anger är ren skatt. 4 496 kronor ytterligare försvinner därmed i skatt.

Med andra ord har den som arbetat in denna genomsnittslön fått betala 21 179 kronor i skatt. Själv har vederbörande fått behålla 17 984 kronor. Detta innebär att den totala skattesatsen landar på något över 54 procent.

Därtill tillkommer diverse andra skatter på de pengar som redan beskattats flera gånger, såsom fastighetsavgift, energiskatt, övriga punktskatter med mera. För en genomsnittlig eluppvärmd villa som använder 20 000 kWh elenergi om året tillkommer till exempel 5 860 kronor per år i punktskatt på el.

Att de offentliga verksamheter som får sin finansiering genom denna beskattning fullständigt har tappat respekten för dessa skattepengar illustreras väl av till exempel den här historien.


DN1, DN2, DN3, DN4, SR1, SR2, SR3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, Ab1, LT1, LT2, LT3, LT4, NSk1, NSk2, NSk3, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, SMP1, SMP2, SMP3

6 kommentarer:

 1. Slöseriombudsmannen har nog fullt upp.Det är otroligt respektlöst att slarva bort EN ENDA KRONA av skattepengar.Sen kan skattemyndigheten jaga folk för några sketna kronor.
  Vad blir det för skattemoral av det.

  SvaraRadera
 2. Än sen då? Skatten borde vara hundra procent. Och sedan får folk ansöka om pengar från en myndighet som bedömer vilket behov man har.

  Då får de folkvalda större möjlighet att verkligen jobba för rättvisa på allvar. Och det är ju därför de är folkvalda, eller hur?

  Vanliga obildade människor dricker ändå bara öl och äter fett för pengarna. Då är det bättre att man riktar om resurserna dit de gör mest nytta. Forskning och forskning om rättvisa exempelvis.

  Mer makt åt myndigheterna och de folkvalda! Stoppa de privata egoisterna överallt.

  (För att förhindra korruption av systemen och vänskapsfördelade pengar så inrättar man bara en anti korruptions inspektion. Som sedan inspekteras av en annan inspektion som sedan inspekteras av en annan..osv. Ja du fattar.

  SvaraRadera
 3. Bra ide, då blir det riktigt kul att gå till jobbet.

  SvaraRadera
 4. Du kan inte räkna moms som inkomstskatt. Är du amatör? 7320 delat på 29 800 blir 24,56 % i skatt.

  SvaraRadera
 5. Det är så man vanligtvis räknar, ja. Men därmed ignorerar man arbetsgivaravgiften, som är en stor och dold skatt.

  Moms är såklart ingen inkomstskatt, utan en skatt på inköp. Resultatet blir dock detsamma: mer pengar till skattmasen, mindre pengar till dig. Därför är det också högst relevant att sätta detta i relation till hur pengarna som du handlar för redan tidigare har beskattats.

  SvaraRadera
 6. Jo, visst. Men bruttolönen 29 800 ger en skatt (beroende på kommun och så som du sa) som enligt din länk är 7320 i genomsnitt.

  Arbitsgivaravgiften tas innan bruttolönen är 29 800, antar att det är det du menar med "dold".

  Men jag förstår hur du tänker och du är inte ensam.

  En norrman lyckades få fram att man i Norge betalar ca 70 % i skatt.

  http://onarki.vgb.no/2010/08/dette-betaler-du-i-skatt/

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.