2013-09-18

Joenkoeping vid Lake Vaettern

I SvD kan man idag läsa en artikel av Christoffer Röstlund om "Green Lake" vid "Tragoess" i Österrike.

Japp, ni läste rätt. Green Lake i Österrike, där språket som bekant är engelska.

... eller? Kan det månne vara så att Röstlund har plankat någon artikel i en anglosaxisk tidsskrift som handlar om Grüner See i närheten av Tragöß?

Under Fredrik Virtanens tid som Aftonbladets USA-korrespondent hände det att artiklarna någonstans mitt i bytte språk till engelska. När man googlade på den engelska texten fann man snart att exakt samma text återfanns i någon amerikansk tidning.

På samma sätt kan man läsa om metaller som "titanium", "aluminum" och "uranium" – dvs "titan", "aluminium" och "uran". Mystiska engelskspråkiga institutioner i icke-engelsktalande länder som "University of Oslo" förekommer också flitigt.

Formuleringar som dessa gör det inte bara pinsamt uppenbart att artiklarna är rena plankningar av utländska artiklar, utan också att de är skrivna av folk som inte har en aning om vad de talar om. Som när till exempel Aftonbladet i en artikel skrev om hur "uranium" blir radioaktivt när det hettas upp (artikeln är numera korrigerad).

Journalisterna kallar sig själva för "den tredje statsmakten" och ser sig själva som demokratins skyddsänglar. Men när journalister som Röstlund skriver om den österrikiska sjön "Green Lake" är det uppenbart att många av dem fullständigt saknar det där kritiska tänkandet som de så ofta berömmer sig själva för att besitta.

Skulle du någon dag snubbla över en svensk tidningsartikel om staden "Joenkoeping" vid "Lake Vaettern" – bli inte förvånad! Och nästa gång en journalist försöker skriva dig som läsare – eller bloggare – på näsan, bemöt denna uppblåsta attityd med den respekt den förtjänar.

Fotnot: Artikeln är nu rättad och har fått en ny adress som speglar detta.


Klicka på bilden för att se den i full storlek


2 kommentarer:

 1. Joekoeping ligger ju i Small Land, och är man i trakten kan man passa på att besöka en glass blower.

  SvaraRadera
 2. Garvade högt åt detta, men sen insåg jag att det faktiskt heter så:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Glassblowing

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.