2013-09-30

Nytt lågvattenmärke i DN


Skärmdump från DN (klicka för större bild)


Henrik Arnstad – som har gjort sig ett namn genom att kalla i stort sett alla till höger om Karl Marx för fascister – deklarerar idag bombastiskt att det är en "sorgens dag för hela Europa". Anledningen till detta är att det idag meddelats att Fremskrittspartiet kommer att ingå i Norges nästa regering.

Att Arnstad därefter kallar Fremskrittspartiet för "utpräglat rasistiskt", det inträffade för en "nationell katastrof för Norge" och uttrycker "akut oro" för minoriteters medborgerliga rättigheter, är i sig extremt starka påståenden som DN inte borde låta få stå oemotsagda.

Det mest magstarka med DN-artikeln är emellertid att den påstår – och inte som ett direkt citat av Arnstad – att Fremskrittspartiets Per Sandberg krävt att "romer ska förbjudas i Norge".

Vad Sandberg har krävt är emellertid att individer ur denna grupp skall kunna nekas inresa i Norge, om man befarar att detta skulle komma att leda till kriminalitet.

Detta är givetvis ett minst sagt tveksamt krav. Att Arnstad och DN vinklar detta till att det är ett krav på förbud för romer i Norge som har framförts, är däremot en nyhetsrapportering så groteskt vinklad att Sandberg borde stämma DN för förtal.

Arnstad har anklagat sina meningsmotståndare för "tendentiös och vinklad journalistik som saknar relevans för det vetenskapliga samtalet". Ett annat sätt att uttrycka det är att Arnstad tycks sakna varje form av självinsikt.

Min gissning är att DN inte kommer göra något för att nyansera den bild som förmedlats av denna artikel. Tvärtom kommer den förmodligen inom kort kompletteras med en osignerad ledare, men med Peter "Elevrådsordförande" Wolodarskis alla kännetecken. Denna lär säga ungefär samma saker som Henrik Arnstad, lika indignerat, ännu mer förnumstigt men aningen mer inlindat.


SvD1, SvD2, SvD3, SR1, SR2, SR3, SR4, Sk1, Sk2, NSk1, NSk2, LR1, LR2, DN