2013-09-30

Världens driftkucku

SvD:s reportageserie om FN-biståndet är en skrämmande läsning om hur miljard efter miljard av svenska skattekronor försvinner till korruption, till redan priviligerade FN-diplomaters lyxliv och till biståndsprojekt som inte gör nytta. Det handlar om åtskilliga tusenlappar per svensk, men trots att de ansvariga känner till problemen tillåts det hela att fortgå.

Parallellt med detta rapporteras om hur svenska pass på vift har blivit ett stort problem. Det finns nämligen ingenting som förhindrar någon från att hämta ut pass efter pass, så länge man rapporterar det gamla passet som borttappat. Detta utnyttjas till fullo av vissa, varför var fjärde person som försöker ta sig in i EU med någon annans pass, visade upp just ett svenskt sådant.

Riksdagen röstade nyligen ned ett förslag att begränsa antalet pass som fritt kunde hämtas ut under ett och samma år. "Problemet var för litet i förhållande till medborgarnas rätt att resa fritt", motiverades till människosmugglarnas stora glädje beslutet.

Att var fjärde person som reser in i EU på någon annans pass visar upp just ett svenskt pass är med andra ord ett "litet problem", enligt våra folkvalda. Och att inte fritt kunna hämta ut tre eller fler pass om året är ett hinder för vår rätt att resa fritt.

Sverige är inte en "humanitär stormakt". Sverige är världens driftkucku.
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, DN1, DN2, SR

2 kommentarer:

 1. Det är så dumt så man baxnar,jag har ALDRIG tappat bort mitt pass,det är väl ändå en handling man har bra koll på.

  SvaraRadera
 2. Ja, fullkomligt osannolikt.

  Risken är dessutom att detta leder till att svenska pass börjar betraktas som Kalle Anka-handlingar, med extra kontroller och slopad visumfrihet som följd. Vilket i sin tur VORE ett hinder för vår "rätt att resa fritt".

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.