2013-09-29

62 % analfabeter

"Somalier kan rädda jobben i kommunerna", kan man just nu läsa på SR.

Att kalla detta för vinklad nyhetsrapportering vore en underdrift. Läser man artikeln framgår det att näringslivet kräver minst gymnasiebehörighet för att finna någon anställningsbar, vilket många av somalierna som kommer till Borlänge saknar. I själva verket är – åtminstone enligt CIA:s statistik – 62 % av somalierna analfabeter.

Vad som egentligen sägs från Borlänge kommuns sida är att "i ett längre perspektiv" kan de somalier som "kommer tidigt in i skolsystemet" under "rätt förutsättningar" komma att få jobb.

Detta rubriksätter inte bara public service – långt bortom alla krav på objektiv nyhetsförmedling – som att somalierna är de som kommer att "rädda jobben", man antyder också att det skulle vara ett problem att det kommit färre än väntat.


Skärmdump från Sveriges radio (klicka för större bild)

SR1, SR1, SvD, LT, NSk, Sk1, Sk2

4 kommentarer:

 1. Ha ha ha.....I Norge er 70% av voksne Somaliere uten jobb etter 7 år - til tross for enorm ressursbrok, arbeidsmarkedstiltak med mer.

  Jan-Olof er en dåre. Han sier også at en forutsetning for hans drømmerier om Somaliere som bidrar er at: "Men då krävs det att det satsas jättemycket resurser på utbildningssystemet, säger han.

  Görs det tillräckliga satsningar?

  – Nej, det finns inte tillräckliga medel för att möta utbildningssidan."

  OK. Så det satses ikke på utbildniung?

  Norske erfaringer viser at det kan satses hur mykke som helst - og resultatene er dårlige likevel.

  Borlänge kommun kommer til å få problemer med økonomien, integreringen - og den sedvalige kriminaliteten som følger i Somalieres spor. Ungdom som raner ungdom - er ett eksempel fra Oslo - hvor det i stor grad er Somaliere som er involvert.

  SvaraRadera
 2. Jan-Olof Lundberg verkar ha trots allt ha läget relativt klart för sig, tycker jag. Hur vår fina statsradio väljer att spinna det han säger är en annan historia...

  SvaraRadera
 3. Integrationsstrategen Jan-Olof Lundberg påstår i radiointervjun att i ett längre perspektiv så kommer de kommuner som tar emot somalier att ha ungdomar som har möjlighet att gå in när generationsskiftet sker på arbetsmarknaden.
  Jahaja, det där med generationsskiftet har vi ju hört så många gånger att man tappat räkningen.
  Jag ber om att få påminna om följande: "Hälften av 40-talisterna har redan gått i pension. Om de jobbar till 65 år vill säga. Den faktiska pensionsåldern i Sverige är numera kring 63 år."
  http://hd.se/mer/2010/01/25/vem-ska-fylla-luckorna-efter-40/

  Man måste även ta hänsyn till effektiviseringar och outsourcing, så det är inte ens säkert att alla som går i pension kan lämna plats för somalier, eller arbetslösa svenska ungdomar som ju somalierna ska konkurrera med.
  Läs följande, tänkvärda artikel:
  http://www.unt.se/uppsala/demografisk-bomb-avfardas-som-myt-418732.aspx

  SvaraRadera
 4. Generationsskiftet det har talats om det i 30 år. Om det tar 12 år för en svensk ungdom att bli klar för arbetsmarknaden. Hur lång tid tar det då för en analfabet som inte talar svenska?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.