2013-11-13

11 år gamla nyheter

SvD toppas just nu av "nyheten" att SD:s vice partiledare Jonas Åkerlund uttryckte sig olämpligt i närradio – för elva år sen.

Vad den vice partiledaren sade var dumt och plumpt, inget snack om den saken. Men det han sade sades offentligt i radio. Journalisterna har haft elva år på sig att rapportera om detta. Man har dock inte skrivit en rad, förrän nu.

Det är Aftonbladet som ligger bakom, såklart. Aftonbladet har nu inte mindre än sex artiklar – samt två relaterade Plusreportage – om saken.

Även SvD slår som sagt upp "nyheten" stort, och låter dessutom den som "statsvetare" titulerade Jonas Hinnfors kommentera. Hinnfors är förvisso bland annat statsvetare, men han är också knuten till SOM-institutet som står Socialdemokraterna nära. Han har därtill vid ett flertal tillfällen tydligt tagit ställning mot SD.

Kanske tyder Åkerlunds uttalanden 2002 på att han är olämplig för sin roll. Kanske har hans åsikter förändrats i grunden under de elva år som gått sedan dess, mina egna har det definitivt. Oavsett vilket är det inte fel att media rapporterar om detta, men när de gör några elva år gamla uttalanden till en jättenyhet är det inte fråga om objektiv nyhetsrapportering, då är det frågan om synnerligen aktiv opinionsbildning.

Media i allmänhet och Aftonbladet i synnerhet har försökt sig på detta tidigare. Resultatet har varenda gång blivit att stödet för SD har ökat och det redan låga förtroendet för journalister har minskat.

Apropå lik i garderoben: Läs vad CopyRiot har att säga om Ehsan Fadakar


DN, SvD1, SvD2, SvD3