2013-11-13

Be om ursäkt i tid och otid

För några veckor sedan skrev Eli Göndör en debattartikel i vilken man bland annat kunde läsa följande:

Hur islams framtid kommer att se ut avgörs naturligtvis i första hand av muslimer. Dock har även omvärldens reaktioner och åsikter betydelse. I princip finns det två möjligheter för den som betraktar konflikten utifrån.

Den ena är att lyssna på dem som skriker högst i bakåtsträvande syfte, skrämmas av irrationella hot och be om ursäkt i tid och otid.

Jag kom att tänka på Eli Göndörs markering när jag idag läste en annan debattartikel, denna gång från förbundet Humanisterna.

I artikeln kritiserar man Diskrimineringsombudsmannen för att ställa sig på män som vägrar ta kvinnor i hands sida. Man kritiserar Trollhättans kommun för att de gjorde upp i godo och (för skattebetalarnas pengar) betalade skadestånd – till mannen som vägrade ta kvinnor i hand.

Vad viktigare är kritiserar man också behandlingen av kvinnan. Hon fick en skriftlig varning av sin arbetsgivare för "bristande omdöme" och blev därtill lämnad i sticket av sitt eget fackförbund.

Allt detta gjordes säkerligen i största välmening, men resultatet blev skamligt. Vad man har gjort är – precis som Göndör skriver – valt att "lyssna på dem som skriker högst i bakåtsträvande syfte" och att "be om ursäkt i tid och otid".

Att kombinera religionsfrihet, jämställdhet och ett sekulärt samhälle är inte alltid en lätt uppgift, ibland kan gränsdragningarna bli komplicerade. Det här fallet kan dock näppeligen sägas vara ett sådant dilemma, snarare har man slagit knut på sig själva i försöken att framstå som toleranta och antirasistiska. Resultatet blev att man betedde sig som jubelidioter istället.

Dagens garv: Sven-Erland

3 kommentarer:

 1. För att återgå till sakfrågan så gjorde kommunen helt rätt i sin hantering av detta ärende. Det måste anses som grov genus diskriminering av en kvinnlig tjänsteman att neka honom arbetet på grund av sin egen illvilja. De tre bockarna Bruse använder sig av en ren och skär rännstensadvokatyr för att hävda att det inte förelåg någon diskriminering och gör en det ena efter det andra tankeexperimentet för att visa detta. Det är skrattretande att läsa påståendet att den unge mannen inte kunde åberopa religiösa skäl eller handskakning som en del av diskriminering. Men hotet om en anmälan gällde väl inte en handskakning per se, utan det faktum att han nekades en praktikplats utan någon saklig grund. Den gode professorn i arbetsrätt bör läsa genom lite bättre vad han skriver under.

  SvaraRadera
 2. Right. Vet inte om du trollar eller ej, men om vi för en stund förutsätter det senare: Skulle du komma till samma slutsats om mannen hade svenskt namn och hans religiösa skäl istället var någon hardcorefrikyrkoförsamlings?

  Det tror nämligen inte jag.

  SvaraRadera
 3. Anonym verkar skriva samma kommentar på alla bloggar, kampanj?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.