2013-11-13

Skygglappar & clownnäsor

Boverket har i dagarna lagt fram en rapport som visar vad som alla egentligen redan visste, nämligen att det är hyresregleringen som orsakar den svenska bostadsbristen.

Detta lär dock inte stoppa vänstern från att med en dåres envishet fortsätta sjunga hyreregleringarnas lov, och istället hävda att det är marknaden som bär skulden. Detta lär inte heller hindra regeringen från att ta på sig clownnäsorna och sjunga med. Inte för att de håller med, men för att den svenska samhällsdebatten är så snedvriden att sanningen ofta är något man gör bäst i att inte ta i ens med tång.

Eller för att citera en artikel i Dagens Samhälle:

Bland annat har Klas Eklund, ordförande i den så kallade bokriskommittén, pekat på att det är 50 år sedan Lindbeck tog upp frågan, och kallar själv hyresregleringen för svensk politiks galten Särimner: 'Den slaktas av ekonomerna varenda dag, men återupplivas av politikerna nästa morgon'.

Resultatet av detta lär bli att samtidigt som unga i Helsingfors, Oslo och Köpenhamn kan glädja sig åt att flytta in i egna lägenheter, kommer det råda fortsatt bostadsbrist i Sverige. Bristen på hyresrätter leder därför även till att priset på bostadsrätter skenar.

Få, om någon, politiker kommer lyfta blicken över den egna ankdammen och fråga sig varför vi i Sverige alltid måste utmärka oss. Få kommer ifrågasätta varför det som fungerar i resten av världen inte skulle fungera här, varför det som är normalt i resten av världen så påfallande ofta blir politiskt sprängstoff i Sverige.

Uppdatering: Detta var en liten nyhet så länge enbart Boverket hade uttalat sig. När nu den i allra högsta grad politiserade Hyresgästföreningen synnerligen förutsägbart påstår att Boverket har fel blir det hela däremot en toppnyhet på SvD.
Abuseanmält inlägg

SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, DN, Sk1, Sk2, Sk3, NSk1, NSk2, LT1, LT2