2013-11-14

Missunnsamt om Mensa

Bland de mest lästa artiklarna på SvD återfinns just nu en bisarr bokrecension.

Boken som recenseras handlar om föreningen Mensa och dess medlemmar. Såväl författaren som recensenten tycks eniga – medlemmarna består av skrävlare, kufar och nördar.

Det ligger säkert en del i detta, men vad exakt är nyhetsvärdet? Skulle för övrigt inte någonting liknande kunna sägas om Svenska FN-förbundet, PEN-klubben eller Svenska freds? Såvitt jag vet har emellertid inga böcker och tillhörande bokrecensioner skrivits på detta tema.

Den underliggande känslan jag får är snarare att vad det hela främst handlar om är missunnsamhet. Åh, man har fina akademiska titlar, men någonstans i bakhuvudet gnager kanske känslan av att man, en fil mag i litteraturvetenskap till trots, kanske inte skulle göra särskilt bra ifrån sig på ett intelligenstest. När då någon skriver en bok som förlöjligar en förening som Mensa är det därför lätt att hoppa på tåget, det var ju precis vad man ville höra.

Vänsterbloggaren Svensson – som inte brukar vara sen med att från höga hästar kritisera andras människosyn – kommenterar artikeln med ett ganska föraktfullt inlägg om nördar med aspergers Jag antar att han tror sig slå uppåt, men vad han i själva verket visar prov på är dubbla standarder och en ganska unken människosyn.