2013-12-17

Lambertz gör mig mörkrädd

I februari 2006 stängde Levonline AB efter påtryckningar från UD ned några helt lagliga partipolitiska websidor. När det hela en tid senare läckte ut i pressen blev dåvarande utrikesminister Laila Freivalds påkommen med att ha lämnat felaktiga uppgifter om sin egen inblandning. Freivalds tvingades då att avgå.

När Göran Lambertz idag skriver ännu en förvirrad debattartikel om att inga juridiska fel begicks då Thomas Quick fälldes för ett stort antal mord, väljer han av någon anledning att blanda in Freivalds. Han återger kort hur UD 2006 kraftigt överträdde sina befogenheter och konstaterar därefter (om Freivalds) att "det fanns absolut inga sakliga skäl för avgång".

Det gör mig mörkrädd att en ledamot av Högsta domstolen kan blicka tillbaka på hur Sveriges utrikesdepartement använde sin tyngd för att åsidosätta de grundlagsskyddade tryck- och yttrandefriheterna, och därefter konkludera att det "fanns absolut inga sakliga skäl" för det ansvariga statsrådet att avgå.

Så länge den sortens direkt okonstitutionella åsikter finns representerade bland Högsta domstolens ledamöter kan det svenska rättsväsendets högsta instans inte tas på allvar.

Lästips: Anybody's Place, Sven-Erland Västros, Dick Erixon


DN1, DN2, DN3, DN4, Sk, NSk, LT

2 kommentarer:

 1. Eftersom jag redan tappat tråden i mitt svar till dig på min blogg, så nöjer jag mig med att unna Göran Lambertz en längre tids vila och eftertanke på lämpligt vilohem. Det blir ju till exempel ett rum ledigt på Säter där han kan sitta tala med ledig terapeut på statens bekostnad.

  SvaraRadera
 2. Nu höll jag inte bara på att börja skratta, utan jag garvade högt. :D

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.