2014-01-23

Baghdad Bob i Stockholm


"Invandring är bra för Europa", sade Fredrik Reinfeldt ikväll i Davos, varpå han tillade "vilket exemplet från Sverige visar".

När Reinfeldt kläcker ur sig orden "vilket exemplet från Sverige visar" börjar jag på allvar fundera om allting står rätt till på det reinfeldtska hjärnkontoret. En del länder – framför allt de som bedriver en nyliberal politik – har lyckats bra med att få sina invandrare i jobb. Vad exemplet Sverige visar är däremot följande:


I gårdagens Uppdrag granskning intervjuades Erik Ullenhag och Ylva Johansson om integrationsfiaskot. Båda medgav att "ja, det har varit dåligt tidigare", men tillade att "vi har funderat på det här och har nu tagit fram en magisk integrationspolitik som kommer att lösa alla problem!"

Här infinner sig onekligen en känsla av déjà vu. Vad Ullenhag och Johansson säger är samma sak som politikerna har upprepat i decennier nu. Fel har begåtts tidigare, säger man, men nu är den magiska integrationspolitiken som kommer lösa alla problem här!

Problemet är bara att det låter likadant nu som det lät för fem år sedan, som det lät för tio år sedan, som det lät för femton år sedan... Om inte den svenska politikerkåren väldigt snart börjar verklighetsförankra sig lite lär det låta likadant om fem år igen. Och om tio år och om...

Sanningen är att politikerna inte har en djävla aning om vad de skall göra. Men likt Baghdad Bob berättar de den ena rövarhistorien efter den andra, i ett desperat försök att övertyga lyssnarna om att de har kontroll över situationen. Någonting som de alldeles uppenbarligen inte har.

Lästips: The Daily Mail, Anybody's Place, Den sjätte mannen


Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, DN1, DN2, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, Sk6, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, NSk6, LT1, LT2, SR1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SMP1, SMP2