2014-01-17

Tankar efter "Fittstim - min kamp"

Såg ikväll, en dag efter alla andra, på Belinda Olssons dokumentär "Fittstim - min kamp". Jag tyckte den var riktigt bra.

Åh, det finns confirmation bias här såklart. Olsson bekräftar min världsbild, jag tycker hennes dokumentär är bra, inget förvånande med det. Men låt mig säga som så här: Belinda Olsson skrev inte tittaren på näsan, hon ställde frågor, var självkritisk och berättade väldigt självutlämnande om de tvivel och de motstridiga känslor hon upplevde. Resultatet blev i mitt tycke effektfullt och väldigt intressant.

Men apropå confirmation bias så är det mest intressanta egentligen inte dokumentären i sig, utan reaktionerna på den. Tidningarnas kultursidor fylls idag av av artiklar som kritiserar Belinda Olsson. Att mediebruset berikats med en kritisk röst som inte utan vidare instämmer i kören, ses inte med blida ögon bland alla som är vana vid att oemotsagda få skrika ut såväl högt som ofta.

Twitter är det såklart ännu värre, och kritiken kommer i två former. Den ena sorten handlar om nattsvart hat, personangrepp och utläggningar om att man – eller snarare, på radikalfeministiskt nyspråk, "en" – känner sig smutsig och illamående efter att ha sett dokumentären.

Den andra formen av kritik går ut på att förminska Belinda Olsson. Den manifesterar sig i form av ett stort antal inlägg i stil med "Det var ju inte så farligt, Belinda hade ju ändå ingenting vettigt att säga och programmet handlar ju bara om henne själv, inte om feminismen".

Gemensamt för de starka reaktionerna är att självkritiken, problematiserandet och viljan att förstå någon annans perspektiv lyser med sin totala frånvaro. En karavan med rättrogna ångvältar har bestämt sig för att Olsson har fel och skall tystas, amen och halleluja. För de värsta avarterna, se denna samling med skärmdumpar på bloggen "Det fina hatet".

Har du inte sett programmet än rekommenderar jag varmt att du gör det, det finns här.

Lästips: Motpol
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, Re1, Re2, SR1, SR2, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, Ab6, Exp1, Exp2, Exp3