2014-01-21

Ryggradslösa politiker

"Låt Rumänien betala notan" skriver två folkpartister idag i en debattartikel.

Nå, jag skall inte vara orättvis. Att de två folkpartisterna faktiskt talar om tiggarinvasionen som ett problem tyder åtminstone på ett visst mått av verklighetsförankring inom Folkpartiet. Men talet om att skicka notan till Bukarest är trams, det kommer aldrig att hända och det vet artikelförfattarna mycket väl.

Genom att ändå publicera debattartikeln försöker de under vad som kallas för ett "supervalår" visa sig lite handlingskraftiga. De menar inte allvar med sitt förslag och det kommer aldrig att bli politisk verklighet. "Men kanske kommer någon dum djävel", resonerar de, "gå på våra floskler och lägga sin röst på vårt borttynade Folkparti så att vi får behålla våra mysiga platser runt köttgrytorna".

Sossarna passar givetvis på att kontra direkt, och skickar därför ut Sveriges gråaste gråsosse – som passande nog lyssnar till det smått osannolikt tråkiga namnet Roger Mogert – att uttala sig. Mogerts lösning är den socialdemokratiska patentlösningen på allt – "låt skattebetalarna betala!"

Gemensamt för båda förslagen är att politikerna bakom saknar ryggrad. EU-regler ger förvisso tiggarna rätten att resa till Sverige, men de ger dem inte rätten att tigga, bo gratis på härbärgen, bygga kåkstäder eller slå upp läger i stadsparker. Den fria rörligheten är dessutom inte ovillkorad – det framgår till exempel sällan i den svenska "debatten" att den faktiskt är begränsad till tre månader.

De svenska politikerna har således alla möjligheter i världen att ta tag i problemet om de faktiskt skulle vilja – men de vill inte. Den miljöpartistiska journalistkåren skulle korsfästa dem om de försökte och Facebook och Twitter skulle explodera i indignerade upprop som en relativt liten grupp människor på vänsterkanten – uppbackade av nyliberaler och en och annan godsvensk – skulle dela.

Därför kommer problemet fortsätta och Sverige kommer förbli världens socialkontor. Ända tills den svenska medelklassen får nog och röstar för att avskaffa välfärdssamhället, det vill säga.

Lästips: The Daily Mail, Motpol


SvD1, SvD2, SvD3, Dag, LT1, LT2, NSk, DN1, DN2, DN3

2 kommentarer:

  1. Det är intressant att se att dessa liberaler erkänner att det finns nationer och nationellt ansvar i överstaten EU!
    Civilingenjör Bo Adolfsson

    SvaraRadera
  2. Satt förmodligen långt inne. :)

    SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.