2014-02-05

Miljöpartiets husdjur

Stockholmspolitikerna har bestämt att kåkstäderna i Högdalen skall rivas. Anledningen till detta är formellt att tiggarna olovligen bosatt sig på stadens mark, samt gjort sig skyldiga till miljöbrott och olovlig kraftavledning.

Marken har som synes använts som soptipp, skjul har olovligen uppförts och man har enligt DN uppenbarligen alltså även tjuvkopplat el med alla faror det innebär. Av Daily Mails reportage att döma tycks man dessutom ha avverkat skog för att använda som ved.

Ändå är det först efter att man under ett halvår låtit polisen kartlägga vad som sker som politikerna vågat ta detta självklara beslut. Under tiden har politikerna – och givetvis även den miljöpartistiska journalistkår som vakar över dem likt hökar – gissningsvis känt sig som fina, toleranta och förstående människor.

Vad de i själva verket har gjort sig skyldiga till är dock en total avhumanisering av tiggarna. Man har inte behandlat tiggarna som människor med allt vad det innebär av rättigheter och skyldigheter. Man har betraktat dem likt förståndshandikappade som inte vet bättre, likt husdjur oförmögna att ta ansvar för sina egna handlingar och vilka man därför inte kan ställa samma krav på som på "riktiga människor".

När Stockholmspolitikerna nu, flera år efter det hela startade, visar en smula handlingsförmåga är detta ändå högst kontroversiellt. Det totalt verklighetsfrånvända Miljöpartiet protesterar och vill istället att Stockholms skattebetalare skall avstå medel för att garantera rumäner skattefinansierat boende för den symboliska summan tio kronor om natten.

Denna extrema form av "positiv" särbehandling skulle aldrig komma på fråga för någon annan grupp. Att samhället så fullständigt tappat kontrollen över händelseutvecklingen har bara kunnat ske för att etablissemanget varit oförmögna att betrakta tiggarna som människor.

Lästips: Motpol, Staffan Danielsson
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SVT1, SVT2, SVT