2014-02-06

Verkligheten bakom PISA

Bland de mest lästa artiklarna på SvD just nu återfinns en dito med rubriken "Sydkorea imponeras av svensk skola".

Artikeln är, gissningsvis, att betrakta som en produkt av den postmodernistiska diskurs som den svenska kulturvänstern håller sig med. Man vill slå ett slag för de "mjuka värdena" och "vem kan när det kommer till kritan säga vad som är verkligt och vad som inte är det?"

Det finns säkert vissa i Sydkorea som imponeras av vissa aspekter av det svenska utbildningsväsendet. Påståendet att "Sydkorea imponeras av svensk skola" är dock nonsens, i den mån sydkoreaner har en uppfattning om skolsystemet i ett litet land på andra sidan jorden lär det inte vara "imponerade" som bäst beskriver deras reaktion.

På bloggen Cornucopia återfinns ett skrämmande inlägg som beskriver verkligheten bakom PISA-resultatet. En matteläxa för fjärdeklassare lyder som följande:

Emmas familj bor i en lägenhet på fyra rum och kök. Emma har det näst största sovrummet. Hennes rum är 3 meter på bredden och 4 meter på längden. En regnig lördagsmorgon åker hela familjen till ett möbelvaruhus. De köper ett skrivbord till Emma och en säng till Moa.

1. Hur många rum finns det i lägenheten?
2. Vem av systrarna har det näst största sovrummet?
3. Vad köper de på möbelvaruhuset?"

Läxan avslutas sedan med att man skall rita och färglägga en bild av Emmas rum. Är det måhända detta som imponerar på sydkoreaner? Nä, jag skulle inte tro det heller.
DN1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, Sk, NSk, LT, SMP1, SMP2

1 kommentar:

 1. Imponeras? Jag är skeptisk.
  Kanske menade de Nordkorea, de blir väl imponerade om det finns mat.

  "vem kan när kommer till kritan säga vad som är verkligt och vad som inte är det?"
  Den som ställer den frågan skall inte syssla med utbildning.

  "Men trots att de har mer än tre gånger mer matte i skolan och avsevärt mer tid med läxor, så är de inte tre gånger bättre än svenska elever."
  Nej, men kanske svenska elever kan bli lite bättre?

  Naturligtvis finns det saker som är bra. Kan man inte också se att det finns saker som är riktigt dåligt?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.