2014-02-10

Stalin dissar nyliberalismen


Efter Mona Masris klavertramp till historierevisionism häromveckan – då hon bland annat påstod att Sveriges export aldrig varit så stor som den var på 1700-talet – är det dags för ett ännu ett magplask till "kulturartikel" i Dagens Förnumstigheter.

Liksom Mona Masris kulturartikel – och de flesta andra kulturartiklar för den delen – handlar artikeln inte om kultur. Istället handlar den om nyliberalismen, eller för att vara exakt, Kajsa Ekis Ekmans uppfattning om densamma. "Nyliberalismen är en fantasi, en feberdröm utan koppling till verkligheten" utbrister Ekis Ekman.

Nyliberalismen har definitivt sina brister men den är knappast en feberdröm utan koppling till verkligheten. När det kommer till Stalins läror är detta emellertid en ganska bra beskrivning. En ännu bättre beskrivning är det på den politiska ideologi som praktiseras i Nordkorea.

Det finns dock ett svenskt parti som ställer sig helhjärtat bakom såväl Stalin som Nordkorea, nämligen KPML(r), eller Kommunistiska Partiet som det numera kallar sig för. Dåvarande partiledaren sade så sent som 2010 följande:

"Man skall heller inte förledas att tro att Kim Jong Il är någon slags diktator. Det är borgerlig mytbildning. Nordkorea är förmodligen det mest kollektivistiska landet i världen och det präglar också ledarskapet". Året efter påstod en annan företrädare för partiet, Torbjörn Björkman, att Nordkorea var "mer demokratiskt än Sverige i många fall".

Personligen hyser jag någon form av hatkärlek till nyliberalismen. Normalt sett är jag milt uttryckt skeptisk, men när jag läser Ayn Rand – eller för den delen någon tendentiös kulturartikel – kan jag ibland känna mig rätt såld på konceptet. Men min slutkläm här handlar inte om nyliberalismen utan om KPML(r), för Kajsa Ekis Ekman har nämligen samarbetat med partiet!

Ja, du läste rätt. En person som bedrivit aktivism tillsammans med ett stalinistiskt och Nordkoreadyrkande parti, kallar nyliberalismen för "en fantasi, en feberdröm utan koppling till verkligheten". Det hela liknar mest ett surrealistiskt skämt, men DN anser uppenbarligen den sortens tendentiösa trams vara viktigt att publicera och anlitar därför också mer än gärna skribenter som Ekis Ekman och Masri att skriva om "kultur".

Fler komiska exempel på partimedlemmarnas världsbild återfinns här (18:05).

Lästips: Hakelius, Det fina hatet

3 kommentarer:

 1. Var nånstans får du uppgiften att hon skulle vara aktiv i partiet? Hon är anarkist och jobbar för brand./Passeur

  SvaraRadera
 2. Uppgiften i fråga var en länk. Finns mer här och här, och det har även skett vid andra tillfällen.


  Sen är hon kanske hon primärt är aktiv i någon annan vänstersekteristisk rörelse, det är väl inte helt ovanligt att man hoppar runt. Men när det kommer till anarkism så funkar nog "en fantasi, en feberdröm utan koppling till verkligheten" ganska bra där med.

  SvaraRadera
 3. Mona Masri är helt hopplös, men också en mycket tidstypisk figur. Precis rätt bakgrund, parant invandrartjej från Malmö ( i själva verket har hon tidvis haft jobb inom ett projekt för att lansera Malmö som "kreativ och mångkulturell stad"), hon låtsas vara ett "real ghetto kid" och har ett ständigt malande munläder, först i tal och sedan i skrift. Hon och Gringo-Carlos är av samma sort, och ingen av dem har i verkligheten något att göra med den ruffiga förorten eller vet något av egen erfarenhet om hur livsvillkoren ser ut där. Däremot vet de exakt hur de ska låta för att kreera sin mediala roll.

  För många blev ju historien om "Fattiga Frida"-programmet en ögonöppnare, men hennes krönikor i Sydsvenskan redan innan dess var precis lika tveksamma, hyperboliska, vräkigt motsägelsefulla och ofta...omvänt sexistiska. Förstås.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.