2014-05-01

Nazismens hypnotiska lockelse

Det faktum att bland alla som demonstrerar för mer eller mindre konstiga saker idag även återfinns ett fåtal nazister har skapat stor uppståndelse. Den stora frågan är varför detta får så väldigt stor plats i nyhetsflödet som det får.

Är det så att nazismens inneboende lockelse är väldigt stor? Är det så att allmänheten kan förföras till att bli nazister bara för att de ser nazister demonstrera? Eller är människor faktiskt mer kapabla att bilda sig sina åsikter än så?

Jag har full förståelse för att till exempel judar finner nazistiska demonstrationer högst obehagliga. Jag har också full förståelse för att alla som bor i närheten av där nazister demonstrerar finner det hela olustigt. Men vad jag definitivt inte har förståelse för är vänsteraktivisters så kallade oro, för denna oro finns inte.

Vänsteraktivisterna söker sig nämligen aktivt till dessa demonstrationer för att störa dem, och det är i första hand därför den polisnärvaro som Aftonpravdans tendentiösa skribenter beklagar sig över är nödvändig.

Vänsteraktivisterna må påstå sig avsky nazister men det är struntprat. Vänsteraktivisterna lever i symbios med nazister. Vänsteraktivisterna behöver nazister för att legitimera sin egen förkärlek för våld. Vänsteraktivisterna behöver nazister för att upprätthålla sin sekteristiska belägringsmentalitet. Vänsteraktivisterna behöver nazister som ett fond till sin egen påstådda Godhet.

Det värsta är att media spelar med i deras spel. Det vänsterextrema våldet tonas konstant ned samtidigt som det högerextrema genererar krigsrubriker och Kärrtorp – där det i särklass grövsta våldet utspelade sig då en vänsterextremist högg en högerextremist i ryggen – återges ständigt i termer av nazistvåld, inte vänstervåld.

Det finns många grupper med motbjudande åsikter – såväl höger- som vänsterextrema – som demonstrerat idag, men så länge de följer lagen är det inte så mycket vi kan göra åt saken. Att ge dem – vissa av dem, det vill säga – oproportionerligt stor uppmärksamhet samtidigt som man sväljer andra extremisters "narrativ" med hull och hår, är förmodligen det absolut sämsta man kan göra i denna situation.

Stefan Löfven har för övrigt varit en busy boy idag. Han har inte bara hunnit med att fresta väljarna med skyhöga skatter och ljuga om arbetslösheten, han har därtill hunnit med att varna för antisemitism. Lite magstarkt för ledaren för det parti som valt Ilmar Reepalu till ordförande för sin valberedning, kan tyckas.

Lästips: Gudmundson, Marika Formgren, Den hälsosamme ekonomisten och Mexan
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10 Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Dag1, Dag2, Dag3, Ex1