2014-05-07

Sekterismen och det goda våldet

Den stora skillnaden mellan nazistiskt våld och vänsterextremistiskt våld ligger inte i de bakomliggande motiven eller våldets farlighet. Den stora skillnaden ligger i hur samhället förhåller sig till dessa två sorters våld.

De flesta människor känner inget större behov av att regelbundet ta avstånd från nazistiskt våld. Det skulle vara lite som att ta avstånd från digerdöden eller kärnvapenkrig, det är i varje normalt sammanhang underförstått att man är emot. Av någon anledning gäller emellertid inte detsamma sak för vänsterextremistisk våld.

Magnus Wennerhag, filosofie doktor i sociologi, avlönas av staten för att undervisa unga människor på Södertörns särskola högskola. Samma Magnus Wennerhag förklarade i kvällens Uppdrag granskning att de våldsamma vänsteraktivisterna verkade för att stärka demokratin, och anser att rättsstatens försök att stoppa dessa grupper "underminerar demokratiska rättigheter".

I den av Johan Ehrenberg ägda vänstertidsskriften ETC skrev Richard Olsson för en tid sedan en ledare med titeln "Vi måste våga prata om våld som försvar". Samma tidsskrift har också tagit in en debattartikel som påstår att rättegången mot Joel Bjurströmer Almgren – som åtalades och fälldes för dråp efter att han i Kärrtorp högg en nazist i ryggen med kniv – skulle vara "politiskt motiverad". I en annan vänsterpublikation, Nyheter24, beskriver nio företrädare för Ung Vänster AFA och Revolutionära Fronten som sina "kamrater".

Sebastian Stakset – själv dömd för bland annat grovt vapenbrott – gav i Uppdrag granskning inte bara uttryck för en väldigt skev verklighetsuppfattning och politiska konspirationsteorier, han säger sig också se de våldsamma vänsterextremisterna som sina vänner. Tidigare i år bjöds han in att uppträda på Grammisgalan.

Expressen valde att samarbeta med AFA för att hänga ut privatpersoner – och AFA belönades för detta med ett fint journalistiskt pris. Även integrationsminister Erik Ullenhag valde att samarbeta med den våldsamme rättshaveristen Tobias Hübinette från samma organisation.

Exempeln på hur etablissamanget gullar med våldsamma vänsterextremister är inte bara många, detta gullande är också ett exempel på något som aldrig skulle komma på fråga om det gällde nazister, alldeles oavsett om det handlade om våldsamma sådana eller ej.

I anslutning till programmet dyker det i DN föga förvånande upp en "kulturartikel" av Malin Ullgren som säger att visst är vänsterextremistiskt våld dumt, men så farligt är det faktiskt inte. På Twitter spottar under programmets gång den av media hyllade vuxenmobbaren Kawa Zolfagary ur sig ett stort antal Twitterinlägg, i vilka han försöker bagatellisera det grova och sekteristiska våld vi just fått se en lång rad skrämmande exempel på.

De som deltar i denna massiva uppvisning i hyckleri ser sig som Goda människor, men detta är ett exempel på en väldigt obehaglig skenhelighet. De kan sätta sig på höga hästar, de kan skrika om självförsvar och de kan få hur mycket uppbackning som helst av media, det spelar ingen roll.

Ni är inte Goda. Ni är hycklare, ni är antidemokrater, ni glorifierar våld, ni är fundamentalister och sekterister. Ni har avsagt er all rätt att sätta er till doms över andra och ni förtjänar inte ens uns respekt. Er skenhelighet gör mig spyfärdig.

Varmt rekommenderad läsning: Ivar Arpi
DN1, DN2, DN3, Ex