2014-05-28

Vad innebär 73 miljarder?

I en mycket läsvärd – och med den svenska konsensuskulturens mått mätt såklart mycket kontroversiell – ledare av Per Gudmundson kan man idag läsa om bland annat invandringens kostnader.

I artikeln används Jan Ekbergs uppskattning av detta belopp, det vill säga en kostnad på mellan 54 och 73 miljarder kronor årligen. Belopp i den här storleken är väldigt ointuitiva att greppa, men ett bra sätt att göra dem begripliga är att slå ut dem per sysselsatt svensk. Det är nämligen de sysselsatta svenskarna som får betala notan, i form av skatt.

Enligt SCB uppgår antalet sysselsatta svenskar till 4 698 000 personer. Slår man ut 54 miljarder jämt över dessa uppgår den individuella kostnaden till 958 kronor per månad. Motsvarande siffra för 73 miljarder landar på 1 295 kr. För en familj med två arbetande vuxna blir således den månatliga kostnaden 1 916 respektive 2 590 kronor.

Därtill kommer att Jan Ekbergs siffror är relativt konservativa. Jan Tullberg, som försökt utveckla och förfina Ekbergs metoder, landar istället på 125 miljarder kronor. Med Tullbergs siffra blir den månatliga kostnaden per sysselsatt svensk istället 2 217 kronor, och i exemplet med familjen 4 434 kronor.

Dessaa belopp kan med fördel jämföras med jobbskatteavdraget, vilket går att räkna ut här.

Lästips: Torbjörn Elensky


DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, Sk1, NSk1, Dag1, SMP1, SMP2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, Ex1, Ex2, Ex3, Ab1, Re1, Re2, Re3, Re4

7 kommentarer:

 1. Fast, jag har sparat jobbskatteavdraget och nu när jag är sjukskriven och utan jobb känner jag mig trygg då bufferten räcker länge. :-)

  Den bästa revanschen och sättet att knäppa media på näsan vore en majoritetsregering för alliansen! :-)

  /henrico

  SvaraRadera
 2. I grund och botten handlar det om människosyn och vilket samhälle vi vill att våra barn ska växa upp i. Såna här ekonomiska argument är inget annat än illa dold rasistisk retorik.

  /Gustaf

  SvaraRadera
 3. Och så kom det igen.Rasistiskt.Börjar bli otroligt uttjatat.Tror du Gustaf att ekonomi inte har någon som helst betydelse? och om nu pengarna inte räcker, vad ska vi dra in på?
  Och vad gör vi om jobben inte räcker till? eller om bostäderna inte räcker? Har du några bra och realistiska förslag?

  SvaraRadera
 4. Hela ring p1 handlade om migration i dag lyssna jag är med i början. http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1120

  SvaraRadera
 5. http://www.dn.se/nyheter/sverige/tjanar-over-en-halv-miljard-pa-invandringen/

  Läs och begrunda, näthatare.

  /Gustaf

  SvaraRadera
 6. Vad är det med dig Gustaf som anser dig ha rätt att kalla läsare och kommentatorer av denna blogg för rasister eller näthatare. Utan att presentera minsta argument eller bevisning för din sak. Vem är du som anser dig stå över allt och alla?

  I mina ögon är du ett utmärkt exempel på en simpel fascist.

  V

  SvaraRadera
 7. Och näthatare (glömde jag tillägga).

  V

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.