2014-06-15

Lågvattenmärke för SVT

På SVT publicerades idag en artikel i vilken det bland annat står följande:
"Ingrid Carlqvist står bakom Dispatch International och Mats Dagerlind är ansvarig utgivare för Avpixlat. Båda sajterna hårdvinklar nyheter om invandring och flyktingpolitik och beskriver invandrare som problem och en börda för Sverige, fastän statistik säger emot."
Givetvis är det så att Avpixlat och Dispatch International är vinklade, men när artikeln påstår att "statistik säger emot" är man ute på väldigt tunn is. Det är välbelagt att invandringen kostar åtskilliga miljarder per år. Regeringens egen utredare Jan Ekberg har kommit fram till detta och andra ekonomer har kommit fram till ännu högre siffror än Ekberg.

Huruvida detta är någonting dåligt eller inte är en värderingsfråga, men att invandringen kostar mycket pengar är välbelagt. Ändå påstår SVT att "statistik säger emot" och passar i samma mening på att kalla de nyhetskällor som i denna fråga stödjer sig på forskning för "hårdvinklade".

Detta är inte bara hyckleri, det är dessutom ett direkt lögnaktigt förfarande från SVT:s sida. När public service visar prov på en sådan postmodernistisk hållning till forskning och fakta är det inte heller konstigt att Avpixlat och Dispatch International lockar allt fler läsare.

Lästips: En nationalekonoms syn på saken

Relaterat: Publice service har förlorat sin legitimitet
Ab1, Ab2, Ab3, Av1, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Ex1, Ex2, Ex3, LT1, LT2, LT3, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, Re1, Re2, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, SMP1, SMP2, SMP3, SMP4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4