2014-07-09

Den rumsrena islamismen

Sveriges Unga Muslimer (SUM) har idag polisanmält SvD:s ledarskribent Ivar Arpi. Detta efter att Arpi i förra veckan skrev en text i vilken han skarpt kritiserade det faktum att SUM:s tidigare ordförande Mehmet Kaplan jämförde jihadister som åker till Syrien för att kriga med frivilliga i finska vinterkriget, samt det faktum att förbundets nuvararande ordförande Rashid Musa instämde i detta.

I sin polisanmälan låtsas SUM att den kritik Arpi framför mot de jihadistiska grupperna i själva verket avser SUM. SUM:s lättsamma inställning till vad dessa grupper sysslar med kan förstås tolkas på det sättet, men detta får i så fall stå för SUM själva. Kaplan tog efter hård kritik tillbaka sitt uttalande, vilket å ena sidan hedrar honom men å den andra inte känns särskilt trovärdigt när det kommer från någon som utan att tveka gjorde jämförelsen från första början. Rashid Musa, å sin sida, står fast vid sitt ställningstagande.

Detta borde i sig vara ett tydligt tecken på att något står allvarligt fel till när det kommer till SUM, men detta är bara början. En annan tidigare SUM-ordförande, Mustafa Al sayid Issa, har till exempel kallat anklagat Carina Hägg, Hanna Gadban och Nalin Pekgul för att vara "islamofober som går runt i finkläder".

SUM har vidare valt att bjuda in en imam från Muslimska brödraskapet som bland annat kallat självmordsbombningar för hjältedåd, en predikant som anser att homosexualitet bör straffas med döden samt en predikant som gett tips om hur man på bästa sätt slår sin hustru.

Dessa arrangemang – ofta arrangerade tillsammans med Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén och Studieförbundet Ibn Rushd (i vilka Rashid Musa också har varit engagerad) – har bland annat finansierats med medel från Allmäna arvsfonden.

Att SUM:s verksamhet är direkt ljusskygg har inte fått lett till att Kaplan brutit med förbundet, tvärtom deltog såväl han själv som Erik Ullenhag i förbundets almedalsaktiviteter. Vad som gör Kaplans agerande ännu mer iögonfallande är att han idag är Miljöpartiets gruppledare i Riksdagen.

SUM får med andra ord inte bara bidrag, förbundet har har också integrationsministerns öra i islamofobirelaterade frågor och har i åtminstone ett fall utgjort språngbräda för en framgångsrikt politisk karriär.

Sveriges Unga Muslimer är emellertid ett förbund som gång på gång blivit påkommet med att stödja islamism och att legitimera terrorism. Det är ingen legitim samtalspartner, det förtjänar inga bidrag från Allmäna arvsfonden och det är definitivt ingen legitim bakgrund för en gruppledare i Riksdagen.

Sveriges Unga Muslimer är ett extremistiskt förbund, och det är väldigt hög tid att Sverige börjar betraktar det som ett sådant.


DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, Bar, SvD1, SvD2, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, LT1, LT2, LT3, LT4, Dag1, Ab1, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Dag5, Dag6, Dag7