2014-08-20

Det ohämmade demokratiföraktet

Att Fredrik Reinfeldt i helgen valde att vara överraskande ärlig om invandringens kostnader har föranlett några väldigt märkliga uttalanden från socialdemokratiskt håll.

Först ut var Margot Wallström som lät meddela att det var hade varit bättre om Reinfeldt hade hållt käften, eftersom Reinfeldts budskap riskerade att spela Sverigedemokraterna i händerna. Därefter gjorde LO ett riktigt lågt Twitterutspel som inte kan tolkas på något annat sätt än att det vore bäst om Migrationsverkets utgifter helt frikopplades från statsbudgeten. Idag var det så Magdalena Anderssons tur, då hon valde att kalla Reinfeldts ärlighet om budgetutrymmet för ett "ett märkligt inslag i valrörelsen".

De socialdemokratiska utspelen kan inte tolkas på så många andra sätt än att det vore bättre om väljarna hölls okunniga om invandringens ekonomiska realiteter. Detta är inte bara, för att låna Anderssons eget ord, märkligt, det är framför allt ett uttryck för ett ohämmat och öppet förakt inför väljarkåren och den demokratiska processen. Inom vilka fler områden anser Andersson och Wallström egentligen att väljarna borde hållas okunniga? FRA? Vapenexport? Arbetsgivaravgifternas storlek? Politikerinkomster och -pensioner? Korruptionens utbredning?

Det värsta är att Wallström och Anderssons reaktioner inte är exempel på enstaka övertramp, tvärtom är de symptomatiska på hur invandringsfrågan hanteras i Sverige. Hur många väljare vet egentligen att Sverige med sina färre än tio miljoner invånare är EU:s största asylland? Hur många väljare vet egentligen att Sverige har det största sysselsättningsgapet i OECD mellan infödda och invandrare, det vill säga sämst integration av alla världens i-länder? Hur många väljare vet egentligen att regeringens egen utredare skattade invandringens kostnader till ett belopp mellan 1,5 och 2 procent av BNP?

Svaret på alla tre frågorna är "inte särskilt många". Istället anklagas så gott som all kritik mot den förda invandringspolitiken för att vara rasistisk. Att bevisbördan i sammanhanget istället borde ligga på de politiker och debattörer som ser vår status som EU:s största asylland som den enda vägens politik, tycks knappt ha föresvävat någon.

Att Wallströms och Anderssons ryggmärgsreflex är att hålla väljarkåren i största möjliga okunskap är såklart intimt förknippat med detta.

Måsteläsning: Jens Kittel

Enligt Socialdemokraternas partiorgan Aftonpravdan bör informationen till valjarkåren censureras, så att inte väljarna blir "rädda och osäkra"

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SvD1, SvD2, SvD3, Sk1, Sk2, NSk1, NSk2, NSk3, LT1, LT2, BT, Bar, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, SMP1, SMP2, Re1, Re2, Av1, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ex6, Ex7, Ex8, Ab1, Ab2, Ab3, SR1, SR2

2 kommentarer:

 1. De facto har genom Reinfeldts besked
  UNDANTAGSTILLSTÅND införts i Sverige.
  Grundlagens ord "All makt utgår från folket" gäller inte längre.
  När inte grundläggande ekonomiska frågor och även många andra frågor inte får diskuteras längre är demokratin satt ur spel. Det är också
  mycket allvarligt när regeringen fattar beslut somm strider mot gällande lagar, t ex förmåner för sk papperslösa, dvs illegala invandrare.
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 2. Med tanke på alla diskussioner om vilka regeringsbildningar som är möjliga så tycker jag att det är dags att riva upp Torekovkompromissen. Alltså om det är omöjligt att bilda regering, så ska kungen ta över. Utan att veta något om vad vår kung har för förutsättningar och kvalifikationer så är jag övertygad om att det kan inte bli sämre....

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycklighet. Kommentarer löper stor risk att hamna i papperskorgen om de är sossiga, hätska, foliehattiga, besserwissriga, vilseledande, överdrivet långa, trollande eller faktamässigt tveksamma.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.