2014-09-04

Landet utan gråtoner

I Expressens partiledardebatt igår fick Göran Hägglund en fråga om Sara Skyttedals debattartikel. Hägglund svarade med följande ord:
"Det var en del formuleringar som var ytterst försåtliga. Hon beskriver en del problem som vi måste jobba med men slutsatsen kan inte vara att vi ska stänga dörren."
Vad som är såväl märkligt som "försåtligt" med denna formulering är Hägglunds ord om "en del problem som vi måste jobba med". Vad som döljer sig bakom Hägglunds avväpnande formulering är nämligen såväl västvärldens sämsta integrationspolitik som, enligt Reinfeldt, ett praktiskt taget obefintligt reformutrymme under kommande mandatperiod.

Vad som också är intressant är formuleringen "stängda dörrar" I en debatt med Fredrik Reinfeldt yttrade Stefan Löfven för några veckor sedan nämligen någonting snarlikt:
"Vi kan inte stänga dörren för människor som flyr för sina liv. Men fler i Europa måste ta sitt ansvar för detta. Vi måste hjälpa dem som har dessa enorma svårigheter."
Metaforen om den stängda dörren har blivit vanlig i den svenska politiska retoriken men är, för att ännu en gång låna Hägglunds ordval, försåtlig. Sverige är ett litet land med knappt tio miljoner invånare, men är trots detta EU:s största asylland. Att under dessa omständigheter beskriva alla alternativ till den rådande migrationspolitiken i termer av "stängda dörrar" blir då ett billigt och direkt populistisk knep. Detta må komma som en chock för den svenska politikerkåren, men det finns faktiskt ett flertal goda mellanting mellan dessa två extremer.

Utöver metaforen om den stängda dörren hinner Löfven för övrigt med att pricka in ett annat migrationretoriskt knep i sitt förprogrammerade uttalande, nämligen att "fler i Europa måste ta sitt ansvar". Detta vore såklart önskvärt, men eftersom den svenska regeringen endast styr Sverige och inte resten av Europa, är uttalandet helt irrelevant. Löfven skulle lika väl kunna ha sagt att "alla krig måste ta slut". Önskedrömmar av detta slag har noll och intet med verkligheten att göra.

Sist men inte minst är det vanligt att ansvarsskygga politiker hävdar att det är "internationella konventioner" som avgör storleken på asylinvandringen till Sverige. Att asylinvandringen till lilla Sverige är större än större än asylinvandringen till något annat EU-land borde emellertid få varje kritiskt tänkande människa att dra öronen åt sig av påståenden som detta. Påståendet låter orimligt av den enkla anledningen att det är orimligt, närmare bestämt är påståendet nämligen en direkt lögn.


Under 2013 var Sverige med sina knappt 10
miljoner invånare EU:s största asylland.DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Dag5, Dag6, Dag7, Dag8, Dag9, SMP1, SMP2, Bar1, Bar2, Re1, Re2, Re3, Av1, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, Ab6, Ab7, Ab8