2014-09-23

Riksdagsmajoritet For Dummies

En titt på mandatfördelningen i den nyvalda riksdagen ger vid handen att den rödgröna regering Stefan Löfven ämnar bilda kommer luta sig på ett parlamentariskt underlag om 138 riksdagsledamöter. Eftersom Riksdagen totalt har 349 platser krävs det för 175 röster för att uppnå en majoritet, vilket innebär att Löfven saknar 37 röster för att kunna driva igenom sina förslag.

De enda enskilda partier som kan hjälpa Löfvens tilltänkta regering att uppnå denna majoritet är Moderaterna och Sverigedemokraterna, men eftersom Moderaterna knappast lär agera stödparti åt Löfven, och eftersom Sverigedemokraterna skall "isoleras" i Riksdagen, kan knappast Löfven räkna med något av dessa partiers röster.

Ett annat sätt för Löfven att uppnå parlamentarisk majoritet är om han lyckas övertala både Centerpartiet och Folkpartiet, alternativt Centerpartiet och Kristdemokraterna, att stödja hans politik. Att Löfven skulle lyckas med konststycket att locka över två borgerliga partier verkar emellertid tämligen osannolikt.

Det ligger förstås nära till hands att tro att Löfven väljer att inleda ett nära samarbete med Vänsterpartiet. Med stöd av detta ökar hans parlamentariska underlag till 159 av Riksdagens ledamöter, vilket emellertid innebär att han fortfarande saknar 16 mandat för att uppnå parlamentarisk majoritet.

I detta läge räcker det med att ett av de övriga partierna (inklusive Kristdemokraterna, som med minsta möjliga marginal uppfyller kriteriet) röstar för hans förslag för att de skall gå igenom. För att detta skall bli verklighet måste han emellertid lyckas med konststycket att utforma sina förslag så att både Vänsterpartiet och ett borgerligt parti, alternativt Sverigedemokraterna, stödjer dem.

Värt att notera är också att samtidigt som Löfvens tilltänkta regering kommer att stödjas av 138 riksdagsledamöter, så kommer Allianspartierna att representeras av 141. Det parlamentariska stödet för en rödgrön regering är med andra ord ytterst svagt. Om däremot Allianspartierna skulle prioritera att såväl respektera folkviljan som att ta ansvar för Sverige, skulle en intressant möjlighet öppna sig.

Om de valde att göra någon form av eftergift till SD – som till exempel att gå till botten med de asylbedrägerier som av få politiker torde ses som någonting positivt – så skulle de borgerliga partierna förmodligen också kunna erhålla Sverigedemokraternas parlamentariska stöd. I så fall skulle detta alternativ till Löfvens rödgröna regering inte bara stödjas av 54,4 % av Riksdagens ledamöter, det skulle dessutom vara en regering med starkare parlamentarisk förankring än den vi har haft de senaste fyra åren.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SMP1, Bar1, Bar2, BT1, BT2, BT3, Sk1, Sk2, NSk1, Dag1, Dag2, Av1, IDG1

8 kommentarer:

 1. Peter Nicklasson23 september 2014 21:31

  Men, Carin Jämtin sitter nog inne med Lösningen: vi ska BOJKOTTA sverigedemokraterna, we shall overcome!

  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/jaemtin-nu-maste-alla-ta-ansvar-foer-att-blockera-sd-10841

  Läs, och förundras hur högt i hiearkin inom S en idiot - IDIOT - kan nå.
  Jämtin har tidigare begåvat Sverige med snilleblixtar som t ex könsneutrala toaletter, butlers i tunnelbanan, byta ut svenska helgdagar mot muslimska.
  Jämtin är partisekreterare och vice partiledare för Partiet som ska leda Sverige.

  Huh!!

  SvaraRadera
 2. Det märkligaste är ju att den ökände antisemiten Ilmar Reepalu är medförfattare. Med tanke på hans track reckord kan man tycka att han borde ha den goda smaken att inte sätta sig på några höga hästar, men hey, det var ju bara judar.

  SvaraRadera
 3. Ditt förslag är mycket logiskt och praktiskt. Men totalt omöjligt i den politiska världen, fruktar jag. Då kommer ju alliansen att regera med stöd av ett parti med ett förflutet i en av de värsta folkmordsideologierna någonsin (nazismen), ett förflutet de förvisso gör sitt bästa att rensa ut men med blandad framgång. Alliansen skulle knappast få pressen på sin sida, om man säger så.

  Den logiskt sinnade kan då förstås invända att precis samma sak gäller på vänstersidan, då Löfven baserar sin regering på stöd av av ett parti med ett förflutet i en av de värsta folkmordsideologierna någonsin (kommunismen), ett förflutet de förvisso gör sitt bästa att rensa ut men med blandad framgång. Vänstern lär dock få pressen på sin sida, då många däri röstar på V eller ännu längre ut i avgrunden.

  Men ja, om alliansens politiker satte sig och läste Merit Wagers och Westerholms bloggar några gånger, dammade av några gamla FP-förslag, bad Sabuni komma tillbaka, och hade lite överläggningar med SD om hur man kan hjälpa på plats och komma tillrätta med fusket och integrationsproblemen här hemma, så skulle jag bli glad. Det blir mycket lättare att propagera för så fri invandring som möjligt när invandringen fungerar bra.

  SvaraRadera
 4. Jag blir lite putt,när Odeberg antar att SD,s väljarkår idag består av samma personer som på 90 talet,ingen skillnad på 1,5% och 12,9%,om hans tanke är rätt borde de nya moderaterna som röstade på Sd vara nazianstuckna,samma gäller för socialdemokrater.De som verkligen är i handling odemokrater finner han på vänsterkanten Afa SSU samt de som föraktar demokrati och sekularism!

  SvaraRadera
 5. Hans Odeberg:
  Jag bedömer det inte direkt som särskilt sannolikt, men jag vill likt förbannat gnugga in det.

  Det är för övrigt på tiden att politikerna slutar dansa efter Aftonbladet kulturs pipa. Det är möjligt att man skulle skrika som stuckna grisar dygnet runt, året om, om Alliansen gjorde detta, men so what? Det har de gjort hela mandatperioden ändå.

  Tror för övrigt att politikerna ofta överskattar den mediala makten. Visst är det så att de kan ställa till med ett jävla liv, men detta snatter är ofta allt annat än folkligt förankrat. Inte ens Facebookdreven är det, för varje person som slår sig för bröstet med sin Godhet och inkasserar ryggdunkningar, finns det nog lika många som håller tyst, men knyter näven i fickan.

  Det är hög tid att den svenska högern bryter vänstersidans monopol på problemformuleringen i värdefrågor. Fläska på med mer Axess och Magasinet Neo, styr upp Svenska Dagbladet och DN så de inte är rena megafoner för den postmoderna och bindgalna nyvänstern. Hey, det är fullt möjligt att man till och med skulle kunna öka såväl antalet läsare som reklamintäkterna om man gjorde detta. Det är hög tid för den svenska högern att visa prov på lite cojones, inte bara böja sig för en liten men högljudd sekteristisk vänsterklick.

  SvaraRadera
 6. Detta är som tidigare påpekat ett perfekt parlamentariskt läge. Vi slipper Reinfeldt (och kan hysa fromma förhoppningar om en kursändring under en ny moderatledare) och får samtidigt en handlingsförlamad rödgrön regering som inte kan göra så mycket. Vi kan få fyra år av ingenting, vilket är ungefär det bästa kan man önska sig i det svenska politiska klimatet.

  SvaraRadera
 7. Ja, där Alliansen och de rödgröna är oeniga har för det allra mesta de rödgröna fel. Sen har Alliansen fel i massa frågor också, men i dessa frågor delar de rödgröna i regel Alliansens galenskap. Således kommer ingenting bli bättre, men det kommer åtminstone inte bli så mycket sämre heller.

  SvaraRadera
 8. Lyssna på David Goodhart. https://www.youtube.com/watch?v=MG8KEYIRhLM

  Sedan delar jag inte herrarnas optimism. Dels för att väst gör allt för att starta krig med Ryssland, dels för att våra politiker medvetet tillåter flyktingsmugglare att härja fritt.
  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/maenniskosmugglare-tillats-haerja-fritt-i-sverige-10845

  Hela debatten om hjälpa på plats som alternativ till att hjälpa via asylinvandring saknar verklighetsförankring.

  Om 92 procent asylsökande tar sig in illegalt så saknar 92 procent asylskäl. Skicka signaler om att den som saknar id-handlingar per automatik utvisas.

  Beträffande Reepalus antisemitism.
  Är inte det ett flagrant missbruk av ett begrepp som borde reserveras för
  äkta antisemiter? Eller har Reepalu medverkat i Radio Islam?

  Sedan Hans Oderbergs försök att koppla SD till Förintelsen. Bra försök där, men Aftonbladet har betydligt fler lik i garderoben.

  Alla riksdagspartier utom vänsterpartiet och MP har rasistiska rötter. Inte minst moderaterna, som så sent som i valet 1985 lät den av antisemitism komprometterade professor Gunnar Biörck toppa partiets riksdagslista.

  Så att man lät en kvinnovåldsförespråkande muslim representera partiet i riksdagen mellan 2010 och 2014 var inget avsteg från en stolt tradition av hemligt demokratiförakt.

  Ändå hade Reinfeldt mage att från talarstolen läxa upp Åkesson i ämnet
  människosyn.

  Sån't borde ni tala om när ni markerar kokett distans till SD.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.