2014-10-03

Löfven och muppministärenJag hade befarat att Löfven skulle utse Maria Ferm till ny svensk migrationsminister. Så blev det som tur var inte, men när Löfven presenterade sin muppministär till regering blev det illa nog ändå.

Till bostadsminister – eller för att vara exakt, "bostads- och stadsutvecklingsminister" – utsågs miljöpartisten Mehmet Kaplan, tidigare ordförande för det det av islamistism svårt anstrukna "Sveriges Unga Muslimer". Kaplan har vid upprepade tillfällen visat prov på en, för att uttrycka det milt, ytterst tveksam moralisk kompass.

Han har jämfört jihadister som reser till Syrien för att kriga med frivilliga i finska vinterkriget, han har varit aktiv i nykterhetsorganisationen IOGT-NTO av religiösa skäl och han har valt att engagera sig för Ship to Gaza, trots att det var krafter med en tydlig antisemitisk agenda som lät organisera denna förmenta hjälpkonvoj. Idag blev han utsedd till minister i den svenska regeringen, och på frågan om någon av de nya ministrarna hade några lik i garderoben svarade Löfven:
"Jag har inte sett något som gjort att jag inte har förtroende för dem."
Till "barn, äldre- och jämställdhetsminister" utsågs tidigare generalsekreteraren i RFSU, Åsa Regnér. Under sin tid i denna organisation kämpade Regnér bland annat för att informationsplikten om HIV-smitta borde avskaffas. När en HIV-smittad som hade haft oskyddat sex, utan att berätta om sin sjukdom för sina sexpartners, häromåret friades av Hovrätten i Skåne kallade RFSU detta för "en stor seger för rättssäkerheten".

Till arbetsmarknadsminister utsågs Ylva Johansson, en före detta vänsterpartist som gick med i detta parti då dess fullständiga namn fortfarande var "Vänsterpartiet Kommunisterna". På senare år han hon bland annat utmärkt sig genom att uttrycka sig föraktfullt om människor som sjukskriver sig på grund av psykisk ohälsa.

Till "kultur- och demokratiminister" utsågs Alice Bah Kuhnke, en tidigare programledare för Disneyklubben vars senaste jobb har varit det som generaldirektör för "Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor", mer (ö)känt under sitt tidgare namn "Ungdomsstyrelsen". Ungdomsstyrelsen har bland annat beviljat stora bidrag till ovan nämnda islamistiska Sveriges Unga Muslimer, samtidigt som man bland annat nekat SDU bidrag.

I oktober förra året – alltså efter Bah Kuhnke tillträtt posten som generaldirektör – tvingade Ungdomsstyrelsen med hot om indragna bidrag föreningen "Glöm aldrig Pela och Fadime" (GAPF) att ändra sina stadgar. Anledningen till detta var att GAPF:s stadgar var könsneutrala, vilket enligt Ungdomsstyrelsen diskvalificerade föreningens arbete mot hederskultur och hedersvåld från fortsatt stöd.

Utöver detta har vi fått en 27-åring som "gymnasie- och kunskapslyftsminister" [sic!], en "innovationsminister" som likt en illusionist skall trolla fram innovationer ur sin cylinderhatt samt, som grädde på moset, Åsa "Talibantal" Romson som vice statsminister.

I den långa listan av floskeldrypande ministertitlar saknas emellertid en integrationsminister. Löfven tycker uppenbarligen att Sverige – ett land som inte bara utmärker sig som EU:s största asylland, utan även som landet med i-världens sämsta integration – har större behov av en minister för "stadsutveckling" än en minister med ansvar för integration.

Uppdatering #1:
Denna text om Margot Wallströms girighet och ovilja att betala skatt är måsteläsning.

Uppdatering #2:
Läs gärna även uppföljaren till detta inlägg.

Mer i ämnet:
Anybody's Place, Ilan Sadé, Fröken Missnöjd, Ekvalist
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13

15 kommentarer:

 1. Om jag ska välja det värsta så är det jämställdhetsministern och informationsplikten. Informationsplikten gäller även vid klamydia och andra smittsamma sjukdomar med mindre skadepotential än hiv. Varför ska en smittad inte tvingas att meddela sådant? För att det är synd om den smittade? Sjukmaktsordningen? Noterar för övrigt också att F! är emot informationsplikten.

  SvaraRadera
 2. Det är Morgan Johansson som är migrationsminister, men det framkom inte först. Jag letade efter den ministerposten och vem som fatt den och upptäckte att den inte stod med, men i en annan artikel stod det att han som migrationsminister ville samla alliansen+mp för samtal om utmaningen med 2 000 asylsökande i veckan.

  SvaraRadera
 3. Ja, såg också det när jag tänker efter. Jag formulerar om texten lite. :)

  SvaraRadera
 4. Regeringen kommer förmodligen inte ha någon integrationspolitik, så det är väl lika bra att skrota den ministerposten också...

  SvaraRadera
 5. På sätt och vis är det ju en logisk följd av att vi har i-ländernas sämsta integration. Jag menar, under de förutsättningarna är ju posten som integrationsminister mest någon form av potemkinkuliss. Fast säga vad man vill om Ullenhag, när det kommer till rollen som potemkinkuliss gick han verkligen all in för den.

  SvaraRadera
 6. Det där med Migrationsministern känns lite som en innovation från den berömda hatten .. i den ena tidningen så finns h*n .. i den andra är h*n en försvinnande sort?

  Själv har jag lagt till och dragit ifrån Migrationsministrar hela dagen?? ;-(

  Men vad gör det .. huvudsaken är att Löfven håller sig frisk och levande under sin regeringstid. Framför allt bör han avstå från statsbesök i andra länder som kräver vice statsminsterns insatser på hemmaplan.

  SvaraRadera
 7. Om jag inte minns helt fel så blir inte vice statsministern automatiskt statsminister om statsministern avgår/dör, så lyckligtvis är det inte riktigt så illa som Sjätte mannen målade upp det.

  SvaraRadera
 8. Jag undviker att kalkylera med ond bråd död .. men vid kortare bortavaro så ÄR det allas vår Åsa som får överta rodret.

  Men OM det värsta kommer till det värsta så får vice statsministern regera i avvaktan på andra beslut, eller hur?

  I dagens situation, som nybliven siamesägare, vet jag att det går att ställa till med stora katastrofer på en kvart och förändra flera människors liv på bara en vecka. ;-D

  SvaraRadera
 9. Tack för tips om Wallström. Skam har gått på land så länge att hon har färdtjänst.

  Är detta Löfvens "Sarah Palin" stund, dvs det ögonblick även många "rättrogna" insåg att han på grund av sina val av medarbetare inte gick att lita på.

  SvaraRadera
 10. Tror inte det. Det verkar som att åsiktskorridorens överstepräster beslutat att detta är en icke-nyhet.

  SvaraRadera
 11. Åsa Bronson, Charles Romson. Jag är skitskraj för båda (förvissso av olika anledningar)

  SvaraRadera
 12. Suck. Må nu resten prata ihop sig och välta regeringen vid budgetförhandlingar så blir det nyval i januari+.

  SvaraRadera
 13. Tror aldrig någon tidigare regering på så här tidigt stadie blivit så utdömda som denna.
  Fälla för fällandet skull, är det det som det går ut på?

  SvaraRadera
 14. Vår förra statsminister var ren ondska. Med den nya ministerlistan presenterar sig Löfven som ren dumhet. En "feministisk" regering till på köpet. Kork!!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.