2014-10-04

Muppministär eller kretinkabinett?

I gårdagens inlägg skrev jag om den "muppministär" – eller om man så vill, det kretinkabinett, den fjortisförvaltning och det snuttestyre – som sedan igår utgör Sveriges regering. Dessvärre fångade inte detta inlägg vidden av den nya regeringens inkompetens, det hela visade sig vara betydligt värre än så.

Sveriges nya utrikesminister Margot Wallström har ofta beskrivits som ett av socialdemokratins tyngre namn. Igår publicerade Svensk Tidskrift en artikel av vilken det framgår att Margot Wallström i princip inte betalade någon skatt alls på de närmare 30 miljoner kronor hon tjänade under sin tid som EU-kommissionär. Detta var förvisso helt enligt reglerna, men eftersom upplägget ser allt annat än snyggt ut har de flesta svenska EU-dignitärer valt att frivilligt betala svensk skatt på sina EU-inkomster. Wallström valde emellertid att inte ansluta sig till detta system.

När Wallström – via sin pressekreterare – idag försvarar sig går detta försvar ut på att hon bara följde de regler som finns. Att detsamma gäller för till exempel räntesnurror och moderbolag i skatteparadis bekommer uppenbarligen inte Wallström. Vad värre är, i valrörelsen sade hon så här:
"Vi är inte bara individer som är intresserade av lite mer i plånboken, utan vi är också intresserade av hur vi utvecklas som land."
När det kommer till kritan tycks Wallström emellertid väldigt intresserad av att få "lite" mer i plånboken. Vi som inte tjänar närmare tre miljoner om året bör däremot, enligt Wallström, sluta tänka så mycket på våra egna plånböcker.

Som de flesta har noterat blev Sverige igår även berikat med en framtidsminister, eller för att vara exakt, "minister för strategi och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete". Framtidsministerns fokus verkar emellertid snarare ligga på dåtiden. Enligt framtidsministern själv har hon i tidigare liv blivit ihjälslagen som 19-åring på 1300-talet, varit torparhustru i Finland på 1800-talet samt hunnit med att vara man någon gång under 1900-talet.

Till ny sjukvårdsminister utsågs en 29-årig SSU-ordförande. Till civilminister utsågs Ardalan Shekarabi, en annan tidigare SSU-ordförande. Från denna post fick Shekarabi emellertid avgå efter att han hade använt 76 000 kronor ämnade för integrationsarbete till sin egen personvalskampanj.

Vår nya regering är en skam för Sverige.

Lästips:
Toklandet, Fredrik Antonsson, Dick Erixon, Per Gudmundson, Kravmaskinen


Margot Wallström förklarar varför folkviljan bör köras över


Alice Bah Kuhnke vill hellre betala "tjugonde" än "tionde", men tycks
ovetande om att svenskar idag snarare betalar "varannan" (4:02).

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, DN17, DN18, DN19, SMP1, SMP2, SMP3, SMP4, BT1, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4